Διεθνή

Συναγερμός για την ενέργεια – Πάνω από 1.000 ευρώ το ρεύμα στη Γερμανία! Έκτακτο συμβούλιο στην ΕΕ


Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάστασης «πολιορκίας», κινδυνεύει να κυριευτεί ολοκληρωτικά από τον πανικό για ενεργειακή κατάρρευση-καταστροφή τον επερχόμενο χειμώνα. Ο πανικός, που και στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί τον χειρότερο σύμβουλο, οδηγεί σε παραλογισμό την αγορά ενέργειας, σε εκτίναξη των τιμών ρεύματος-φυσικού αερίου και σε απόγνωση τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.  Το γεγονός ότι η χονδρική ρεύματος στη Γερμανία και δη το συμβόλαιο εκπλήρωσης για την επόμενη χρονιά, ξεπέρασε τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αποτελεί σημείο των καιρών και συνάμα ηχηρό καμπανάκι για την Ευρώπη, που έστω και με καθυστέρηση αντιλαμβάνεται πως πρέπει να δράσει άμεσα.

Η Τσεχία που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην ΕΕ, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο τις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια. Στο προσκήνιο έρχεται η πρόταση που είχε καταθέσει εδώ και καιρό ο ευρωπαϊκός νότος, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Εως τώρα ο βορράς και δη ο γερμανικός άξονας, απέρριπτε χωρίς δεύτερη σκέψη τη συγκεκριμένη πρόταση, ωστόσο μπροστά στον ενεργειακό «Αρμαγεδώνα» που απειλεί ολάκερη την Ευρώπη, κάθε άρνηση εξαϋλώνεται.

Και πώς άλλωστε να επικρατήσει πάλι η «στείρα» λογική της μη παρέμβασης στην αγορά ενέργειας, όταν στη Γερμανία, το συμβόλαιο αγοράς ρεύματος για το 2023 έφτασε στην αδιανόητη τιμή των 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα; Σε δυσθεώρητα επίπεδα κινείται και το αντίστοιχο συμβόλαιο της Γαλλίας, που την Παρασκευή επίσης «έσπασε» το φράγμα των 1.000 ευρώ. Ιδια «μαύρη» εικόνα επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και προφανώς στη χώρα μας. Σήμερα η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καταγράφει νέο υψηλό ρεκόρ, καθώς η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 697,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την υψηλή να φθάνει στα 871 ευρώ. Για αύριο υπάρχει μια ελαφριά πτώση κατά 3,74%, στα 671,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που όμως δεν μπορεί να μεταβάλει την μεγάλη και αρνητική εικόνα.

Το ίδιο ισχύει και για την αγορά του φυσικού αερίου, που σήμερα έδειξε σημεία αποκλιμάκωσης, υποχωρώντας κατά 17%, κάτω από τα 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα και συγκεκριμένα στα 278 ευρώ. Κανείς, όμως δεν εφησυχάζει, τουναντίον πληθαίνουν όπως προαναφέρθηκε οι φωνές ακόμη και στην Κεντρική Ευρώπη, που ζητούν παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας.

Πληθαίνουν οι φωνές στον βορά για παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας

Ο «σκληρός» φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ  τόνισε ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η τιμή του ρεύματος από την τιμή του αερίου. «Ηρθε στα λόγια» του ευρωνότου που εδώ και καιρό έχει καταθέσει αυτή την πρόταση, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Υπέρ της επιβολής πλαφόν τάχθηκε σήμερα η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Τιν Φαν ντερ Στράτεν η οποία  τόνισε ότι απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. «Οι επόμενοι 5 έως 10 χειμώνες θα είναι φοβεροί αν δεν γίνει κάτι. Πρέπει να δράσουμε στην πηγή, στο ευρωπαϊκό επίπεδο και να εργαστούμε για να παγώσουμε τις τιμές αερίου. Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας αποτυγχάνει και χρειάζεται επειγόντως μεταρρύθμιση… Αυτό δεν είναι πλέον βιώσιμο για πολλές οικογένειες και εταιρείες. Το ρεύμα παράγεται το ίδιο φτηνά με πέρυσι αλλά πωλείται σε τιμές ρεκόρ. Με τη μεταρρύθμιση, αντιμετωπίζουμε τα παράλογα υπερκέρδη».

Στην ίδια γραμμή και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, ο οποίο τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στις ενεργειακές τιμές. «Πρέπει εν τέλει να σταματήσουμε την τρέλα που ζούμε στις αγορές ενέργειας. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με μία ευρωπαϊκή λύση»,
  


 

Διαβαστε επισης