Πολιτική

Συναγερμός για τη γρίπη: Xτύπησε και 4χρονο παιδί - Πώς θα προστατευτείτε


Σε φάση έξαρσης βρίσκεται η γρίπη, τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα, όπως διαπιστώνει το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεσή του . Αυτήν την εβδομάδα καταγράφηκε και το πρώτο κρούσμα σε ανήλικο και συγκεκριμένα σε 4χρονο παιδί. Το κύμα της εποχικής γρίπης έχει αφήσει μέχρι στιγμής πίσω του – σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ έως και το βράδυ της Πέμπτης-  36 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, εκ των οποίων οι 5 κατέληξαν.

Σημειώνεται ότι φέτος το κυρίαρχο στέλεχος είναι το λεγόμενο πανδημικό, Α(Η1Ν1) το οποίο έχει δείξει προτίμηση σε άτομα της παραγωγικής ηλικίας, δηλαδή από 30 έως 55 χρόνων.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση 27 κρουσμάτων γρίπης που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, οι άνδρες πλήττονται σημαντικά εφέτος από τη γρίπη. Εκ των 27 περιστατικών, τα 21 αφορούσαν σε άνδρες και τα έξι σε γυναίκες. Το εύρος ηλικιών είναι από 4 έτη έως 77 έτη, με μέση ηλικία 53,7 έτη.

Τα 26 (96,3%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α, ενώ σε 1 (3,7%) κρούσμα δεν έχει τυποποιηθεί ο ιός της γρίπης. Τα 22 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και όλα ανήκαν υπότυπο Α(Η1Ν1).

Ιδιαίτερα απογοητευτική είναι η διαπίστωση ότι έξι στους δέκα ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη – αλλά και όπως αποδείχτηκε δεν είχαν λάβει υπόψη τους τη σύσταση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πώς θα προστατευτείτε

• Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν σύμπτωμα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

• Η έγκαιρη χρήση των αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης. Η σωστή χρήση των αντιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού -ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη- προστατεύει από τις επιπλοκές. Λόγω της κυκλοφορίας του πανδημικού στελέχους, οι γιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση θεραπείας.

• Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες εφέτος.

Παράλληλα, συστήνεται ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.

ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: Δεν κυκλοφορεί μεταλλαγμένο στέλεχος γρίπης

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επιτηρεί τη δραστηριότητα της γρίπης και ενημερώνει το κοινό ότι δεν κυκλοφορεί μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά πρόκειται για τα κλασικά στελέχη εποχικής γρίπης που κυκλοφορούν κάθε χρόνο με διαφορετική συχνότητα.

Η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων.