Να δημιουργηθούν εθνικές «κακές τράπεζες», που θα δικτυωθούν σε επίπεδο ευρωζώνης και θα έχουν κοινή χρηματοδότηση και κοινούς κανόνες λειτουργίας, προτείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού για τα «κόκκινα» δάνεια και φέρνει πιο κοντά το δυσμενές σενάριο που έχει επεξεργασθεί η ΕΚΤ, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσαν να εκτοξευθούν τα προβληματικά δάνεια σε 1,4 τρισ. ευρώ, αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για βαθύτερη ύφεση φέτος και ασθενέστερη ανάκαμψη το 2021.
Σύμφωνα με όσα τόνισε ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, στο βασικό σενάριο που προβλέπει ύφεση 8,7% φέτος και ισχυρή ανάκαμψη το 2021, η επιδείνωση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών και η μείωση των κεφαλαίων τους δεν θα είναι μεγάλη και μπορούν να την αντέξουν. Όμως, καθώς ήδη έχουμε μπει στο δεύτερο στάδιο της πανδημίας, δεν μπορεί να αποκλεισθεί ένα κακό σενάριο για την οικονομία, που θα αυξήσει περισσότερο τα προβληματικά δάνεια και θα ασκήσει πίεση στην κεφαλαιακή επάρκεια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ενρία επανέφερε την πρόταση που διατύπωσε πριν από λίγες ημέρες με άρθρο στους "Financial Times", για τη δημιουργία εταιρειών διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (κακές τράπεζες - bad banks) σε επίπεδο εθνικών κρατών, αλλά με διασύνδεσή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να λειτουργήσουν με κοινούς κανόνες και, το σπουδαιότερο, κοινή χρηματοδότηση, πιθανότατα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ή με άλλα κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Η πρόταση αυτή διατυπώνεται προκειμένου να ξεπερασθούν οι ενστάσεις της Γερμανίας, που είναι απόλυτα αντίθετη στην ίδρυση μιας ευρωπαϊκής bad bank, καθώς θεωρεί ότι θα αποτελέσει ένα μηχανισμό μεταφοράς χρεών από τις χώρες με ασθενέστερα πιστωτικά συστήματα, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, στις πλεονασματικές χώρες του Βορρά. Ο Ενρία έχει διευκρινίσει, στο άρθρο του στους "FT", ότι η πρόταση για κακές τράπεζες δεν είναι ανάγκη να οδηγήσει σε αμοιβαιοποίηση των τραπεζικών ζημιών, αλλά είναι δυνατόν αυτές να κατανεμηθούν σε κάθε χώρα, ανάλογα με το ύψος των ζημιών του τραπεζικού της συστήματος.
Σημειώνεται ότι σε προχωρημένο στάδιο για τη δημιουργία εθνικής bad bank βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς το σχετικό σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος συζητείται αυτή την περίοδο με την κυβέρνηση και τις τράπεζες, ώστε να ζητηθεί η έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών, δηλαδή κυρίως της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, αφού η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ τέτοιων σχεδίων και αναμένεται ότι θα το υποστηρίξει.
Ο Α. Ενρία τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα για να εξυγιανθούν οι τράπεζες της ευρωζώνης, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα (χαμηλή κερδοφορία, υπερβάλλουσα δυναμικότητα κ.α.). Ένα μέτρο που θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης, όπως είπε, είναι και η περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου, μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει υψηλός βαθμός δυσκολίας στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συγκέντρωση θα πρέπει να γίνει με ενοποιήσεις τραπεζών σε εθνικό επίπεδο.