Πολιτική

Συναγερμός για προσφυγικό και αξιολόγηση


Σε δύσκολη στενωπό βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο εν μέσω κρίσιμων ανοιχτών μετώπων. Την ώρα που οι ζυμώσεις με τα κλιμάκια των Θεσμών είναι ιδιαίτερα έντονες και επικρατεί ακόμα χάσμα απόψεων σε πολλα ακόμα σημεία, ο διπλωματικός μαραθώνιος για την προσφυγική κρίση συνεχίζεται. Όπως έγινε γνωστό μάλιστα, το Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα. Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων,  θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα σκληρύνουμε τη στάση μας προς τις γειτονικές χώρες που δε δέχονται τους πρόσφυγες, δήλωσε λίγο νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα αυξήσει τις διπλωματικές της πιέσεις.

«Πέντε αστυνομικοί διευθυντές των χωρών του Βίσεγκραντ και δυστυχώς της Αυστρίας καταργήσανε την απόφαση που πήραν οι πρωθυπουργοί 15 ώρες πριν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή ιδέα», τόνισε ο κ. Μουζάλας, σημειώνοντας ότι οι πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από τις σιδηροδρομικές γραμμές θα πάνε σε χώρους που ήδη έχουν δημιουργηθεί, ενώ θα δημιουργηθούν κι άλλοι.

Ο κ. Μουζάλας κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να βοηθήσουν, εκτιμώντας ότι πολύ γρήγορα η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο. «Το παλεύουμε. Έχουμε σχέδιο. Θα τα καταφέρουμε», ανέφερε.

Από την άλλη πλευρά, όπως γίνεται γνωστό, τα κλιμάκια των Θεσμών θέτουν επί τάπητος με προσοχή και τις δαπάνες που προκύπτουν από το προσφυγικό, ενώ αβεβαιότητα και ερωτηματικά δημιουργούνται για τις συνέπειες που θα έχει ένα μόνιμο κλείσιμο συνόρων.

Διαβάστε επίσης: Ακυρώθηκε το πρόγραμμα του ΔΝΤ για να αποφευχθούν διοικητικές επιβαρύνσεις

Αγώνας δρόμου - προσπάθεια επιτάχυνσης στη διαπραγμάτευση

Μπαράζ διαβουλεύσεων χθες όταν και συνεδριασε το ΚΥΣΟΙΠ με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης να θέτουν επί τάπητος κυρίως φορολογικά ζητήματα τα οποία δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά. 

Συγκεκριμένα για το νέο περιουσιολόγιο οι δηλώσεις δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν το καλοκαίρι. Από την άλλη πλευρά, το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καυσίμων επανέρχεται για μια ακόμη φορά και απαιτούνται έξτρα προσπάθειες ώστε να αποδοθούν τα έσοδα που προσδοκά η κυβέρνηση.

Κομβικό σημείο επίσης, τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το «πλαστικό χρήμα» και η σύνδεσή τους με το αφορολόγητο που θα έπρεπε να ήταν σε εφαρμογή από 1.1.2016 αλλά σκοντάφτουν και σε τεχνικές δυσκολίες που οδηγούν σε σκέψεις να πρέπει οι δαπάνες του 2016 να δηλωθούν το 2017 από τον φορολογούμενο ώστε να γίνει διασταύρωση.

Τέλος, στο επίκεντρο βρίσκεται και ο νόμος για την αποκάλυψη του μαύρου χρήματος καθώς συμπληρώνεται σχεδόν ένας χρόνος από την εποχή που το είχε προαναγγείλει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.