Την ερχόμενη Πέμπτη ή την Παρασκευή αναμένεται να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό, το οποίο έχει γίνει εφιάλτης για την κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά ενιαία και στιβαρή θέση για το καυτό ζήτημα, για το οποίο δέχεται πυρά από Ευρωπαίους ηγέτες και παράλληλα προκαλεί εσωτερικά ρήγματα. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δεν είναι αντιμέτωπος μόνο με τη σκληρή κριτική που δέχεται η Αθήνα για τη προσφυγική κρίση, αλλά και με τις αθρόες ροές προσφύγων, καθώς η Τουρκία δεν καταβάλει καμία προσπάθεια περιορισμού των προσφυγικών ροών, με αποτέλεσμα τα hotspots των νησιών να έχουν ήδη κορεσθεί. Ο πρωθυπουργός έχει στη φαρέτρα του το όπλο του βέτο. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ο κ.Τσίπρας θα θέσει το θέμα στο επικείμενο συμβούλιο αρχηγών -που θα γίνει την Τετάρτη ή την Πέμπτη- ώστε να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των αρχηγών της αντιπολίτευσης, πιθανότατα με την ρητή αναφορά του ενδεχομένου βέτο στο κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης. Εκτός από το «όπλο» του βέτο - που απευθύνεται κυρίως στην Αυστρία και τις σκληρές «χώρες του Βίσενγκραντ» που προσδοκούν πολλά από τα κοινοτικά κονδύλια- η κυβέρνηση στέλνει άλλο ένα μήνυμα προς την Ευρώπη, ότι «τα βόρεια και δυτικά σύνορα της χώρας έχουν μήκος 1.000 χιλιομέτρων». Επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να καταστήσει σαφές πως η Ειδομένη δεν είναι η μόνη «πύλη εισόδου» στην Ευρώπη, καθώς οι μετανάστες προκειμένου να μην μείνουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα με τα Σκόπια, θα αναζητήσουν άλλες διόδους.
Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε να πραγματοποιηθεί σύσσωμη η αντιπολίτευση με πρώτη την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, που συναντήθηκαν στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου του Ποταμιού, συμφώνησαν ότι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το νωρίτερο δυνατόν. Στόχος όλων των πολιτικών αρχηγών είναι το Συμβούλιο να πραγματοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, προκειμένου η Ελλάδα να εμφανιστεί στην κρίσιμη συνεδρίαση με ενιαία θέση. Ωστόσο, εκ μέρους της κυβέρνησης διαμηνύεται ότι το Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί μεν πριν από τις 7 Μαρτίου, ωστόσο όχι νωρίτερα από την Πέμπτη ή την Παρασκευή (3 ή 4 Μαρτίου). Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που ξεκίνησαν την Παρασκευή, για να συνυπολογιστούν.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί να υπάρχουν απτά αποτελέσματα από τις ΝΑΤΟϊκές περιπολίες, ως προς τη μείωση της ροή των προσφύγων από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ζητήσει μια καθαρή θέση από τους ευρωπαίους εταίρους για τον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης.
Ήδη, το επί της ουσίας κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ έχει δημιουργήσει μια δραματική κατάσταση στην Ελλάδα, όπου έχουν εγκλωβιστεί τουλάχιστον 22.000 πρόσφυγες. Σε περίπτωση που οι προσφυγικές ροές δεν μειωθούν, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα αντίδρασης και επιχειρησιακής διαχείρισης της κατάστασης που διαμορφώνεται.
Ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε την Κυριακή ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης πρέπει πλέον να εφαρμοστεί και έχει ενημερωθεί σχετικά η ΕΕ. Ο ίδιος μίλησε για ενδεχόμενο εγκλωβισμού περίπου 50.000 - 70.000 προσφύγων στη χώρα μέσα στον επόμενο μήνα.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας σημείωσε, επίσης την Κυριακή, ότι αν χρειαστεί, θα γίνει ισοκατανομή προσφύγων σε όλη τη χώρα.
Από την πλευρά της ΝΔ ανακοινώθηκε ότι το πρωί της Δευτέρας, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεδριάζει η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα.