Πολιτική

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: Επιζητούν συνεννόηση σε κλίμα αντιπαράθεσης


Σε ατμόσφαιρα πολιτικής αντιπαράθεσης και με τεταμένες τις σχέσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα πραγματοποιηθεί σήμερα η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για το προσφυγικό, την Παρασκευή στις 12:00 το μεσημέρι. Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι στόχος του συμβουλίου είναι η συνεννόηση και ο εποικοδομητικός διάλογος. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων την βασική πρότασή του προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του που είναι «η δεσμευτική απόφαση από όλα τα κράτη μέλη για αναλογικό – υποχρεωτικό διαμερισμό της ευθύνης των προσφυγικών ροών». Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναδείξει πως η Ελλάδα έχει κάνει το καλύτερο δυνατό για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, όμως να καταπατούνται μονομερώς λίγες ώρες μετά την έγκρισή τους.

Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο σε μια προσπάθεια να καταφέρει να καταστήσει διαχειρίσιμη την προσφυγική κρίση και να προλάβει τις διαρκώς μεταβαλλόμενες καταστάσεις που καθιστούν ξεπερασμένους τους όποιους σχεδιασμούς. Στο Μέγαρο Μαξίμου παραδέχονται ότι ο αιφνιδιασμός έφερε αυτοσχεδιασμούς από τα επιμέρους συναρμόδια υπουργεία, σε μια προσπάθεια καθένα από αυτά να αντιμετωπίσει τις συχνά πρωτόγνωρες καταστάσεις τις οποίες οι υπηρεσίες και τα στελέχη του κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Πλέον τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου όπου θα τεθεί επί τάπητος το προσφυγικό με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Οι διαφορές μεταξύ των ευρωπαίων παραμένουν, και η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να βρει λύσεις, τηρώντας ωστόσο σκληρή γραμμή, ιδίως απέναντι στις χώρες οι οποίες δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Δεδομένου ότι συμφωνία μεταξύ ευρωπαιών και Τουρκίας δεν διαφαίνεται στην επικείμενη Σύνοδο, η κυβέρνηση θα επιζητήσει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών τρόπο συναίνεσης στο εσωτερικό και με τα άλλα κόμματα για να αμβλύνει το κλίμα.

Η άλλη κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες αφορά την πίεση που θα ασκήσει προς την Τουρκία έχοντας στο πλευρό του σχεδόν το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ. Η μείωση των προσφυγικών ροών με την συνδρομή πλέον του ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος για την λύση του προσφυγικού και αναμένεται να απαιτηθεί από τη γείτονα χώρα να επιδείξει αποφασιστικότητα.

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα διευκρίνιζαν πως η Αθήνα θα απαιτήσει γραπτές δεσμεύσεις στην επικείμενη Σύνοδο αναφορικά με τις υποχρεώσεις των κρατών, προειδοποιώντας μάλιστα ακόμη και με μπλοκάρισμα των αποφάσεων σε διαφορετική περίπτωση.