Διεθνή

Σύμπλευση Ιταλίας-Ισπανίας σε μεταναστευτικό και Σύμφωνο Σταθερότητας


H Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε σήμερα στην Ρώμη με τον Ισπανό ομόλογό της Πέδρο Σάντσεθ. Μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας τους, οι δυο πρωθυπουργοί πραγματοποίησαν σύντομες δηλώσεις για θέματα διεθνούς επικαιρότητας και διμερούς συνεργασίας.

«Η ισπανική εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παίξει βασικό ρόλο σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης. Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορέσουν να εγκριθούν οι αναγκαίες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταιθερότητας», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί και στην ανάπτυξη, όχι μόνον στην σταθερότητα», διότι «χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη σταθερότητα».

Η Τζόρτζια Μελόνι παράλληλα υπογράμμισε ότι «η Ουκρανία θα συνεχίσει να χαίρει της ευρύτατης ευρωπαϊκής στήριξης» και υπενθύμισε ότι «στο τέλος Απριλίου, στην Ρώμη, πρόκειται να οργανωθεί διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας». Επίσης ευχήθηκε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ιταλοϊσπανική στρατηγική συνεργασία.

Από την μεριά του, ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι «οι στόχοι της ισπανικής εκ περιτροπής προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2023 συμπίπτουν με τις ιταλικές προτεραιότητες».

«Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το 'Ασυλο, έγιναν βήματα προόδου. Αναγνωρίσθηκε ότι η παράτυπη μετανάστευση είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα, το οποίο δεν αφορά μόνον τις χώρες πρώτης άφιξης και ότι χρειάζονται νέα κονδύλια για την αντιμετώπισή του», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός. «Στο αίσθημα ευθύνης, πρέπει να προστεθεί και η αλληλεγγύη. Εμείς κατά την εκ περιτροπής προεδρία μας θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής αγοράς της ενέργειας, με στόχο την μείωση των τιμών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Υπογράμμισε, τέλος, ότι η χώρα του και η Ιταλία συμφωνούν πλήρως στο ότι πρέπει να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, «σε μια φάση κατά την οποία η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιλέξει τον προστατευτισμό»

Διαβαστε επισης