Πολιτική

«Συμμαχία» ΕΕ και ΔΝΤ για την ψήφιση προληπτικών μέτρων


 Αντιμέτωπη με την κοινή απαίτηση από ΔΝΤ και ΕΕ, για ψήφιση προληπτικών μέτρων για μετά το 2018, προκειμένου να γίνει επανεκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης και να χαραχθεί ο οδικός χάρτης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν από τη σύναψη συμμαχίας ανάμεσα σε Βρυξέλλες και ΔΝΤ, όμως συνεχίζουν να διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων. Ο χρόνος δεν αποτελεί σύμμαχό τους, καθώς μέχρι το επόμενο-κρισιμότατο-Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, πρέπει να «σκαρφιστούν» μια εναλλακτική λύση ή να διαπραγματευτούν ένα «έντιμο» συμβιβασμό που ωστόσο σχετίζεται με ένα σχέδιο, που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή των Θεσμών.

Το «πακέτο» προληπτικών μέτρων που θέτουν στο τραπέζι οι δανειστές, χωρίς να έχει διασταυρωθεί αν στο χθεσινό Eurogroup έγινε κουβέντα για ρήτρα ακύρωσής τους, είναι λίγο ως πολύ γνωστό και φέρνει την «σφραγίδα» κυρίως του ΔΝΤ. Μείωση του αφορολόγητου, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, που σημαίνει νέο «ψαλίδι» στις κύριες, καθώς επίσης και «απελευθέρωση» της αγοράς εργασίας, αποτελούν τα μέτρα που οι δανειστές εκτιμούν ότι πρέπει να περιλαμβάνονται στον κόφτη μετά το 2018 και παράλληλα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση.

Μαξίμου: Δεν συναινούμε σε ψήφιση προληπτικών μέτρων

Το Μαξίμου τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν μετακινείται από την πάγια θέση του, διαρρέοντας προς τον Τύπο ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει στη νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων». Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλωστε, ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. O κ.Τσακαλώτος τόνισε ότι οι συγκεκριμένες απαιτήσεις, που προέρχονται κυρίως από το ΔΝΤ, υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο και την Δημοκρατία.

Τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης

Απαιτήσεις και μάλιστα υψηλού «βεληνεκούς» θέτουν και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, ως προϋπόθεση, προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μίλησε για τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν ακόμη στην δεύτερη αξιολόγηση και αφορούν την βασική τεχνική συμφωνία (staff agreement), που πρέπει να επιτευχθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές.

Σημείο αναφοράς αποτελούν αναμφίβολα τα εργασιακά, όπου δεν έχει αποτυπωθεί πρόοδος και η συζήτηση-ακόμη και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων-βρίσκεται σε τέλμα.

Στη συνολική εικόνα πρέπει να καταγραφεί και το εξής άκρως σημαντικό στοιχείο, που εν πολλοίς μπορεί να καθορίσει και τις μετέπειτα εξελίξεις: Στις 6 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, όπου θα συζητηθούν οι εκθέσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και εν πολλοίς θα αποφασιστεί αν τελικώς το ΔΝΤ, σκοπεύει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.