Πολιτική

Συμφώνησαν για νομοθέτηση μέτρων Μένει το ΔΝΤ, επιστρέφουν οι Θεσμοί


Διαψεύδοντας όλες τις ενδείξεις και τα προγνωστικά, κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν άρον-άρον σε κατ’ αρχήν συμφωνία, που καθιστά εφικτή την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και επιτρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις  σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Τις πρώτες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε εν συνεχεία το Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πολιτική συμφωνία, που δεν συνεπάγεται πρόσθετη λιτότητα, ενώ έχει και αναπτυξιακή-κοινωνική διάσταση, καθώς περιλαμβάνει χρηματοδοτικό πακέτο 3 δισ. ευρώ για δημιουργία 100.000 θέσεων απασχόλησης.

Είναι το "χρύσωμα του χαπιού" που προσπάθησε να επιτύχει η κυβέρνηση, για να γίνει πολιτικά και κοινωνικά αποδεκτό το "πικρό ποτήρι" του επώδυνου συμβιβασμού.

Διαβάστε επίσης: Πικρό ποτήρι επώδυνου συμβιβασμού

Πάντως, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο αυτού του συμβιβασμού, η κυβέρνηση φαίνεται ότι βγάινει πολιτικά κερδισμένη, καθώς αφαιρεί επιχειρήματα από την αντιπολίτευση, που ζητούσε επειγόντως συμφωνία με τους δανειστές για να τελειώσει η αβεβαιότητα και να επανέλθει η οικονομία στην κανονικότητα.

Το μεγάλο κέρδος για την κυβέρνηση θα είναι βέβαια η βελτίωση του οικονομικού-επενδυτικού κλίματος, με την άρση της αβεβαιότητας και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

 Σε ασφυκτικό κλοιό

Ευρισκόμενη μπροστά σε «μέτωπο» των δανειστών οι οποίοι είχαν διαμορφώσει ενιαία στάση, η ελληνική πλευρά  αναγκάσθηκε να αποδεχθεί την προνομοθέτηση μέτρων, που θα εφαρμοσθούν από το 2019 εάν η χώρα δεν πετύχει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η συμφωνία επετεύχθη πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, σε συνάντηση η οποία ήταν ουσιαστικά συνέχεια  της διάσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί προ 10ημέρου με πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup. Στη σημερινή συνάντηση, ο Ευ. Τσακαλώτος και ο Γ. Χουλιαράκης που εκπροσωπούσαν την ελληνική πλευρά, βρέθηκαν μπροστά στο «τείχος» που όρθωσαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών, προβάλλοντας κοινές απαιτήσεις και προτάσεις.

Απέναντι τους ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Πιέρ Μοσκοβισί και Μάρκο Μπούτι  από την Κομισιόν, ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM, ο Τόμας Βίζερ από το  EuroWorking Group, ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ και οι Πόουλ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ.

Η στάση του ΔΝΤ

 Με την αποδοχή της απαίτησης των δανειστών για προνομοθέτηση μέτρων, ικανοποιείται στοιχειωδώς το ΔΝΤ, τόσο ώστε να μπορεί να παραμείνει στο πρόγραμμα χωρίς να παραβαίνει τους βασικούς κανόνες του.

Παράλληλα,  ανοίγει ο δρόμος για  επάνοδο  των Θεσμών στην Αθήνα μέσα στις ερχόμενες ημέρες, με στόχο να ολοκληρωθεί  γρήγορα η  διαπραγμάτευση και να κλείσει η αξιολόγηση πριν από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, όπου θα αποφασισθεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Μαξίμου: «Ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα»

 Η επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες επιβεβαιώθηκε πριν από λίγο από το Μαξίμου, με non paper όπου αναφέρεται ότι   η συμφωνία περιλαμβάνει  τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του Μαξίμου, «πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και τους επικεφαλής των Θεσμών, ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία  (SLA) εντός ολίγων ημερών».

Τονίζεται επίσης ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, «υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο».

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν από  το τέλος του προγράμματος.

 Ανάπτυξη και απασχόληση

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.