Άμυνα & Διπλωματία

Συμφωνία συμμετοχής της Ελλάδας στο SICA με καθεστώς παρατηρητή


Την ικανοποίησή του για την υπογραφή Συμφωνίας συμμετοχής της Ελλάδας, με καθεστώς παρατηρητή, στoν περιφερειακό Οργανισμό «Σύστημα Ενσωμάτωσης της Κεντρικής Αμερικής» (SICA) εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις του με τον γενικό γραμματέα του SICA Βέρνερ Βάργκα που βρίσκεται στην Αθήνα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Η σχετική απόφαση ελήφθη, ομόφωνα, κατά τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών του Οργανισμού, στο Santiago De Los Caballeros της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Η απόφαση «ουσιαστικά αναδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Δένδιας. «Ταυτόχρονα, αντανακλά τους ισχυρούς δεσμούς που η πατρίδα μας έχει οικοδομήσει με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής».

Ο περιφερειακός Οργανισμός της Κεντρικής Αμερικής ιδρύθηκε το 1991 και τα κράτη-μέλη του είναι η Γουατεμάλα, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Κόστα Ρίκα, το Μπελίζ, η Νικαράγουα, η Ονδούρα και ο Παναμάς.

Σύντομα, όπως υπενθύμισε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα αναμένει θετικές εξελίξεις και για το αίτημά της για διαπίστευση Έλληνα πρέσβη στην Καραϊβική Κοινότητα (CARICOM).

«Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει ένα πολυδιάστατο πλέγμα σχέσεων που δεν περιορίζεται από στενά γεωγραφικά πλαίσια και ορίζοντες», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και προσέθεσε πως η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις διμερείς της σχέσεις σε περιοχές όπως η Αφρική, η Ασία, η Κεντρική και Ν. Αμερική.

«Το ουσιαστικό και ενεργό ενδιαφέρον μας για κάποια περιοχή και τα κράτη που ανήκουν σε αυτήν δεν πρέπει να επηρεάζεται πια από τη χιλιομετρική απόσταση που μας χωρίζει», σημείωσε και επισήμανε πως αυτό ήταν άλλωστε το μήνυμά του προς τους συνομιλητές του, στην πρόσφατη περιοδεία που πραγματοποίησε σε έξι χώρες της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής καθώς και της Καραϊβικής.

Η απόφαση της Ελλάδας να ενισχύσουμε την παρουσία της υπογραμμίζεται από το άνοιγμα μιας καινούριας πρεσβείας στον Παναμά, τόνισε.

«Η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις της με χώρες που υπηρετούν και προστατεύουν τις παγκόσμιες Αρχές και Αξίες που και εμείς ενστερνιζόμαστε. Δηλαδή τον σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Επομένως, σημείωσε, η αναβάθμιση των σχέσεών μας με το SICA, έναν οργανισμό με ιστορική συνεισφορά στις πρωτοβουλίες περιφερειακής συμφιλίωσης και ενσωμάτωσης, αποτελεί μια φυσική επιλογή.

«Εξάλλου, εκτός από τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μας με τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής, υφίσταται και ένας ιστορικός δεσμός που ίσως δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμος. Τόσο εμείς όσο και τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής, την ίδια περίπου χρονική περίοδο, διεξάγαμε απελευθερωτικούς αγώνες, εναντίον αυτοκρατοριών, εμπνευσμένοι από τα ίδια ακριβώς ιδανικά».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, συζητήθηκα θέματα στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί ένα ευρύ πλέγμα συνεργασίας.

Άλλωστε, όπως σημείωσε, «η περιοχή που καλύπτει ο οργανισμός είναι πλούσια σε βιοποικιλότητα και αποτελεί τη γέφυρα με την Βόρεια Αμερική ενώ με το κανάλι του Παναμά συνδέονται δυο ωκεανοί».

«Υπάρχουν τεράστια περιθώρια συνεργασίας στις επενδύσεις και στο εμπόριο, επίσης στην προστασία των κοινών μας αξιών».

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην κλιματική αλλαγή και στην προστασία του περιβάλλοντος, τομείς οι οποίοι εντάσσονται και στις προτεραιότητες του SICA.

«Η διοργάνωση, από την Ελλάδα, της 9ης Διάσκεψης "Our Ocean" το 2024, θα αναδείξει την κοινή μας προσπάθεια και την συνεργασία μας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν σε θέματα των ωκεανών και των θαλασσών».

Σε λίγες ημέρες ο Παναμάς, θα διοργανώσει την 8η Διάσκεψη "Our Ocean" και η Ελλάδα θα είναι παρούσα εκεί, ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Επιπλέον, τόνισε τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών της Κεντρικής Αμερικής, σχέσεις που θέλει να ενισχύσει.

ΓΓ SICA: Οι χώρες της SICA και η Ελλάδα είχαν κοινές πορείες για την ανεξαρτησία τους

Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Βέρνερ Βάργκα εξέφρασε την ειλικρινή ικανοποίησή του για την ένταξη της Ελλάδας ως παρατηρητή.

«Εργαζόμαστε πολύ θερμά για την ενσωμάτωση σε κοινωνικό, πολιτιστικό και εμπορικό τομέα», σημείωσε. «Οι χώρες της SICA και η Ελλάδα είχαν κοινές πορείες για να μπορέσουν να δημιουργήσουν την ανεξαρτησία τους».

«Για τον πολιτισμό της Κεντρικής Αμερικής είναι σημαντικό ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε τέτοιου είδους πράξεις και προσπάθειες για την ανάπτυξη ανάμεσα στους λαούς μας», τόνισε.

«Θέματα όπως η διατροφική ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, τα θέματα μετανάστευσης, οικονομικής ενσωμάτωσης και της ενέργεια αποτελούν προτεραιότητα για την περιοχή της Κεντρικής Αμερικής και είμαστε πεπεισμένοι ότι με την κοινή εργασία και συνεργασία θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε για την αειφόρο ανάπτυξη μεταξύ των δύο γεωγραφικών ζωνών μας», κατέληξε.

Διαβαστε επισης