Πολιτική

Συμφωνία στα βασικά του φορολογικού


Ενιαία κλίμακα φόρου, δεν αυξάνεται ο συντελεστής για αγρότες, επιβάρυνση στα έσοδα από ενοίκια. Ανοιχτό το θέμα του αφορολογήτου

Σύγκλιση απόψεων  σε πολλά επί μέρους θέματα του φορολογικού επετεύχθη στην ολιγόωρη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών  Ευ. Τσακαλώτο και  Οικονομίας Γ. Σταθάκη. Συμφωνία όμως δεν υπάρχει ακόμη και οι συναντήσεις θα είναι πλέον καθηνερινές τις ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο  να κλείσουν μέχρι την Παρασκευή όλα τα ανοιχτά θέματα και η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Μαρτίου. Επί του παρόντος οι δύο πλευρές συμφώνησαν να θεσπισθεί νέα ενιαία φορολογική κλίμακα για εισοδήματα από μισθούς-συντάξεις -ελεύθερα επαγγέλματα, να αυξηθούν οι συντελεστές για εισοδήματα από ενοίκια και να μη τεθεί σε εφαρμογή η μνημονιακή δέσμευση για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης αγροτών.

Για την εισφορά αλληλεγγύης συμφωνήθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - να αυξηθεί κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες (2%) για τα υψηλά εισοδήματα (άνω των 50.000 ευρώ).

Ανοιχτό παραμένει το θέμα του αφορολογήτου, για το οποίο οι Θεσμοί επιμένουν να μειωθεί σημαντικά, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Η ελληνική πλευρά αποδέχεται μικρή μείωση (από 9.550 στα 9.000 ευρώ). Για την αναπλήρωση των εσόδων που θα απέφερε η προτεινόμενη από τους Θεσμούς μείωση του αφορολογητου προτείνουν να αυξηθεί ο συντελεστής φόρου στα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η πρόταση των δανειστών, που ζητούν να πέσει στα 5.000 ευρώ το αφορολόγητο και να μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης για εισοδήματα 25.000-35.000 ευρώ.

 Ως εναλλακττική λύση η κυβέρνηση προτείνει να διατηρηθεί ως έχει το αφορολόγητο για μισθωτούς-συνταξιούχους και να μειωθεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες - οι οποίοι βρίσκονται στο "στόχαστρο" των Θεσμών, καθώς εκτιμάται ότι αυτοί είναι που φοροδιαφεύγουν.

Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι θα αποφύγουν να προβούν στις αυξήσεις φόρων που προέβλεπε το Μνημόνιο για τους αγρότες (από 13% σε 20% για φέτος και 26% για το 2017) ενώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες σχεδιάζεται να φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς, όμως, καθόλου αφορολόγητο ποσό.

 Βέβαιη είναι η επιβάρυνση για όσους δηλώνουν εισοδήματα από ενοίκια. Οπως δήλωσε στέλεχος του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου μετά τη συνάντηση, «η φορολόγησή τους θα αυξηθεί, ίσως όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο». Αυτό σημαίνει φορολόγηση των εσόδων από ενοίκια με συντελεστές 15% (μέχρι 10.000 ευρώ) και 35%  (για τα επιπλέον ποσά) αντί  11% και 33% αντίστοιχα που ίσχυε μέχρι σήμερα. Πιθανότατα θα επιβληθεί και επιπλέον συντελεστής της τάξεως του 45% για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Το «πράσινο φως» των θεσμών φαίνεται ότι έλαβε η πρόταση για τη νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης, που, όπως προτείνει η κυβέρνηση, θα φτάνει και στο 10% από 8% που ίσχυε έως τώρα.

Η επόμενη συνάντηση για τα φορολογικά και δημοσιονομικά ζητήματα προγραμματίζεται για την επόμενη Τρίτη. Κυβερνητικοί παράγοντες εξέφραζαν αισιοδοξία ότι  «η αξιολόγηση ενδέχεται να κλείσει έως τις 25 Μαρτίου - ίσως και νωρίτερα».

Πάντως οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμα  καταλήξει στο δημοσιονομικό στόχο που πρέπει να καλύψουν με νέα μέτρα, ενώ παραμένουν απροσδιόριστα και μέτρα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις