Επιχειρήσεις

Συμφωνία Μπόμπολα- Σαββίδη για 51% του «Πήγασου», με κούρεμα δανείων


Μπόμπολας και Ιβάν Σαββίδης κατέληξαν σε συμφωνία  για να αποκτήσει ο ομογενής επιχειρηματίας το 51% του «Πήγασου», εισφέροντας κεφάλαια σε ΑΜΚ, υπό τον όρο ότι αυτή θα συνδυασθεί με αναδιάρθρωση και κούρεμα  δανείων. Όμως η υλοποίηση του σχεδίου σκοντάφτει στην άρνηση των τραπεζών να «κουρέψουν» τις δυσθεώρητες δανειακές υποχρεώσεις του εκδοτικού ομίλου – και μάλιστα κατά 50 55%(!), όπως ζητούν οι τωρινοί ιδιοκτήτες και ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας,  ο διευθύνων σύμβουλος του «Πήγασου» Φώτης Μπόμπολας πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες πολλές συναντήσεις  με κορυφαία στελέχη των πιστωτριών τραπεζών, παρουσιάζοντάς τους το σχέδιο εξυγίανσης με συμμετοχή Σαββίδη.

Το σχέδιο προβλέπει ότι η οικογένεια Μπόμπολα θα μεταβιβάσει (έναντι  αδιευκρίνιστου τιμήματος) το 51% στον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος θα εισφέρει επιπλέον περί τα 25 εκατ. ευρώ σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα θα γίνει αναδιάρθρωση δανεισμού και οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες θα «κουρευτούν» κατά 90-100 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και κούρεμα δανείων της εκτυπωτικής εταιρείας «Ιρις», στην οποία ο «Πήγασος» συμμετέχει με 50% (το υπόλοιπο 50% κατέχει ο ΔΟΛ).

Οι τραπεζίτες απέκλεισαν το ενδεχόμενο τόσο μεγάλου κουρέματος, αφήνοντας πάντως περιθώρια περαιτέρω διαπραγμάτευσης.

Από έγκυρες πηγές αναφέρεται ότι υπήρξε κατ’ αρχή προσέγγιση απόψεων όσον αφορά την αναδιάρθρωση του δανεισμού και την ΑΜΚ του «Πήγασου». Οι τραπεζίτες επισήμαναν ότι θα ήταν θετική εξέλιξη η είσοδος του  Ιβάν Σαββίδη στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και η ανάληψη του ελέγχου της.

Είπαν όμως στον κ. Μπόμπολα ότι δεν μπορούν να συναινέσουν σε τόσο μεγάλο κούρεμα υποχρεώσεων, που θα προκαλούσε κύμα σκανδαλολογίας και αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα.

Διαμήνυσαν μάλιστα ότι θα μπορούσαν «να χειρισθούν καλύτερα το θέμα», αν η οικογένεια Μπόμπολα αποχωρούσε πλήρως από τον «Πήγασο», μεταβιβάζοντας στον κ. Σαββίδη - ή και σε άλλους - ολόκληρη τη συμμετοχή της (περίπου 94%, σύμφωνα με πληροφορίες).

Εν πάση περιπτώσει, εάν ο ομογενής ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ αποκτήσει τον έλεγχο του «Πήγασου», θα καταστεί αυτομάτως βασικός μέτοχος του Mega Channel και θα επιδιώξει να το «αναστήσει» με κεφαλαιακή ενίσχυση και εφαρμογή σχεδίου εξυγίανσης. Θα χρειασθεί βέβαια κι εκεί γενναίο κούρεμα...