Οικονομία

Συμφωνία με τους Θεσμούς για το πτωχευτικό, χαμένοι οι δανειολήπτες


Σε συμφωνία που μένει να οριστικοποιηθεί και τυπικά τις επόμενες ημέρες, για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο και το πρόγραμμα - «γέφυρα» για την επιδότηση δόσεων δανείων με ενέχυρο πρώτης κατοικίας κατέληξαν η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί με το κλείσιμο της 48ωρης εξ αποστάσεως διαπραγμάτευσης για την έβδομη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση πέτυχε τις επιδιώξεις της για το πρόγραμμα - «γέφυρα», αλλά οι Θεσμοί επικράτησαν κατά κράτος στα θέματα του νέου πτωχευτικού, με τρόπο που θα προκαλέσει δυσκολίες στους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα αποτυπώσει πλήρως στα σχετικά νομοθετικά κείμενα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους Θεσμούς, για να ακολουθήσει η συνήθης διαδικασία τελικού ελέγχου των διατάξεων από την Κομισιόν, ώστε να διαπιστωθεί ότι τα συμπεφωνημένα έχουν αποτυπωθεί στα σχέδια για τις νομοθετικές ρυθμίσεις και να «ανάψει πράσινο» για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα δύο θέματα της ατζέντας, δηλαδή στο πτωχευτικό πλαίσιο που θα ισχύσει από το 2021 και στο προσωρινό πρόγραμμα επιδότησης δόσεων για τους πληγέντες από την πανδημία, έγινε ένα «παζάρι» μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, το οποίο κατέληξε σε ένα αρκετά γενναιόδωρο πρόγραμμα - «γέφυρα», αλλά και σε «σφίξιμο» των διατάξεων του νέου πτωχευτικού εις βάρος των δανειοληπτών:

  • Για το πρόγραμμα - «γέφυρα», η Κομισιόν έκανε πίσω, όσον αφορά τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει για την επιδότηση «κόκκινων» δανείων με ενέχυρο κύριας κατοικίας, αλλά και για τη γενική πρόβλεψη επιδότησης όλων των δανειοληπτών που εντάσσονται στη γενική κατηγορία των πληττόμενων από την πανδημία, εγκαταλείποντας και την πρόταση για εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που θα έκλειναν την περίμετρο των δικαιούχων. Έτσι, το πρόγραμμα που θα εφαρμοσθεί για εννέα μήνες θα έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά που είχαν εξαγγελθεί από το υπ. Οικονομικών, δηλαδή θα προβλέπει μια επιδότηση δόσεων που θα αρχίζει από υψηλό ποσοστό και θα αποκλιμακώνεται από τρίμηνο σε τρίμηνο (από 90% σε 70% για τα ενήμερα δάνεια και από 80% έως 60% για τα μη εξυπηρετούμενα). Υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι είναι περίπου 300.000 και το κόστος του προγράμματος θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ για το Δημόσιο.
  • Σε ό,τι αφορά, όμως, το νέο πτωχευτικό η συμφωνία οδηγεί σε σοβαρή αυστηροποίηση του σχεδίου που είχε επεξεργασθεί η κυβέρνηση και το οποίο είχε συγκεντρώσει έντονη κριτική και από τις τράπεζες. Η σημαντικότερη αλλαγή, την οποία είχαν ζητήσει οι τράπεζες, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να «ξηλωθούν» οι τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων, είναι η πρόβλεψη ότι ακόμη και όταν ένας δανειολήπτης υποβάλλει αίτηση μέσω της πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί για οδηγηθεί σε πτώχευση, δεν θα αναστέλλονται οι διαδικασίες που κινούν οι τράπεζες για πλειστηριασμό ακινήτων. Έτσι, όπως λένε οι τράπεζες, δεν θα γίνει με το νέο πτωχευτικό ό,τι έγινε και με το νόμο Κατσέλη, όπου οι δανειολήπτες «πάγωναν» για χρόνια τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης των τραπεζών, μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι ο δανειολήπτης που πτωχεύει και ρευστοποιείται η περιουσία του δεν θα απαλλάσσεται από τα χρέη του σε ένα χρόνο, όπως προέβλεπε το σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει να πληρώνει κάτι, ανάλογα με το εισόδημά του, για τρία χρόνια, μέχρι να κατακτήσει το δικαίωμα της «καθαρής» επανόδου στην οικονομική ζωή. Τέλος, η κυβέρνηση συμφωνήθηκε να καταθέσει νέα πρόταση για τον φορέα που θα αγοράζει από πλειστηριασμούς σπίτια δανειοληπτών και θα τους τα μισθώνει, καθώς δεν έγινε δεκτό να ιδρυθεί ένας καθαρά δημόσιος οργανισμός για αυτό το σκοπό. Έτσι, εξετάζεται ένα μοντέλο ίδρυσης από το Δημόσιο ενός οργανισμού ιδιωτικού δικαίου, στη διοίκηση του οποίου θα συμμετέχουν και άλλοι φορείς.

 

Διαβαστε επισης