Πολιτική

Συμφωνία-μαμούθ Γαλλίας-Ιράν για αγορά Airbus


Σπουδαίο deal ανάμεσα στη Γαλλία και το Ιράν καθώς η Τεχεράνη θα αγοράσει 118 αεροσκάφη τύπου Airbus με το αντίτιμο των 23 δισ ευρώ. Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχάνι βρέθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσούα Ολάντ και οι δυο άντρες υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης. Η παραγγελία, σύμφωνα με το France 24, περιλαμβάνει αεροσκάφη A380, που είναι τα μεγαλύτερα επιβατηγά αεροσκάφη στον κόσμο - που αποτελεί ώθηση για την Airbus που αντιμετωπίζει προβλήματα στο να τα πουλήσει. Η συμφωνία καλύπτει νέες παραγγελίες αεροσκαφών καθώς επίσης και "ένα πλήρες πακέτο συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας" αναφέρει η Airbus στην ανακοίνωσή της.

Επενδύει στη Τεχεράνη η Peugeot

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα από το Ιράν, ύστερα από την άρση των σχετικών κυρώσεων με την γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot ν' αναβιώνει τους δεσμούς της με την Τεχεράνη. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Peugeot-Citroen σκοπεύει να επενδύσει 400 εκατ ευρώ για να αναβαθμίσει το εργοστάσιο προχώρωντας σε σύφιξη των σχέσεων με την υπάρχουσα κοινοπραξία και εταίρο Iran Khodro. Πρόκειται για μια μονάδα που λειτούργησε ουσιαστικά για πρώτη φορά πριν από 50 χρόνια.

Στη νέα εποχή για το Ιράν, η κοινοπραξία υπολογίζει πως θα μπορεί να παράγει 100.000 οχήματα ετησίως, με στόχο τον διπλασιασμό, αρχής γενομένης από τα τέλη του 2017.

Πρακτικά ο γαλλικός όμιλος είναι η πρώτη δυτική αυτοκινητοβιομηχανία που συνάπτει συμφωνία στον κλάδο, μετά την άρση των κυρώσεων.

Εκτός από τις AIRBUS και PEUGEOT, οι γαλλικές εταιρείες που ξεκινούν «δουλειές» με τους Ιρανούς, είναι:

-ADP/BOUYGUES (κατασκευή αεροδρομίου)

-TOTAL (συνεργασία με την τοπική πετρελαϊκή NIOC)

-VINCI (κατασκευή αεροδρομίου)

-CMA-CGM (συνεργασία με την Ιρανικές Ακτοπλοϊκές Γραμμές)

-SUEZ ENVIRONNEMENT (συμφωνία με την Εθνική Εταιρεία Νερού) 

-SANOFI (συνεργασία με το ιρανικό υπουργείο Υγείας)

-RICHEL SERRES (νέες τεχνολογίες)