Οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών (TiSA) με χώρες που αντιπροσωπεύουν το 70% του παγκόσμιου εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών, θα πρέπει να δώσουν στις επιχειρήσεις της ΕΕ περισσότερες ευκαιρίες να παράσχουν υπηρεσίες σε τομείς όπως οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες στις τρίτες χώρες. Αυτό θα υποστηρίξουν με ψήφισμά τους την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές.
Θα τονίσουν ωστόσο ότι οι δημόσιες και οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες της ΕΕ δεν θα πρέπει να ανοίξουν στον ανταγωνισμό.
Στις συστάσεις τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύεται τη συμφωνία εξ ονόματος της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές ζητούν να διασφαλισθεί ότι η συμφωνία δεν θα εμποδίζει τις ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές να υιοθετούν νόμους για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ιδίως όσον αφορά την εργασία και τα προσωπικά δεδομένα. Το ψήφισμα της εισηγήτριας Βίβιαν Ρέντινγκ (ΕΛΚ, Λουξεμβούργο) επισημαίνει επίσης το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο, καθώς θα αποφασίσει για το αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τη συμφωνία TiSA.
Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2013 με στόχο την ενίσχυση των διεθνών κανόνων σε τομείς όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι ψηφιακές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες μεταφορών. Στη συμφωνία συμμετέχουν 23 μέλη του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και αντιπροσωπεύουν το 70% του παγκόσμιου εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών.
Τα εμπόδια πρόσβασης στις διεθνείς αγορές που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι υπηρεσιών της ΕΕ, εάν μεταφραστούν σε ισοδύναμους δασμούς, ανέρχονται σε 15% για την αγορά του Καναδά, 16% για την αγορά της Ιαπωνίας, 25% για αυτήν της Νότιας Κορέας, 44% για την αγορά της Τουρκίας και 68% για την αγορά της Κίνας. Το αντίστοιχο ισοδύναμο για την πρόσβαση των ξένων επιχειρηματιών στην ευρωπαϊκή αγορά υπηρεσιών είναι μόλις 6%.
Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υπηρεσιών στον κόσμο, καλύπτοντας το 25% του παγκόσμιου συνόλου. Περίπου το 70% του εργατικού δυναμικού της ΕΕ απασχολείται στον τομέα των υπηρεσιών.
Τα 23 μέλη του ΠΟΕ που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις είναι τα εξής: Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Ταϊβάν, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, ΕΕ, Χονγκ Κονγκ, Ισλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Λιχτενστάιν, Μαυρίκιος, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πακιστάν, Παναμάς, Περού, Νότια Κορέα, Ελβετία, Τουρκία, και ΗΠΑ.
ΕΥΖην
Emojis: Εμπλουτίζουν ή φτωχαίνουν την επικοινωνία μας;
Τα emojis, αυτά τα μικροσκοπικά εικονίδια, έχουν εξελιχθεί σε ένα συναρπαστικό πρόσθετο στις χιλιετίες επικοινωνίας μας. Φέρουν κοινωνική, πολιτιστική, ακόμα και φιλοσοφική σημασία ...