Πολιτική

Συμφωνία για συντάξεις-αφορολόγητο


Μεγάλο εμπόδιο τα εργασιακά, εκκρεμότητες στα ενεργειακά. Συνεχίζονται οι εξ' αποστάσεως διαπραγματεύσεις, "ζυμώσεις" και στη Σύνοδο Κορυφής.

Κλεισμένη θεωρείται η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών στα δύο βασικά θέματα που ενδιαφέρουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων κατά τη διετία 2019-2020, αλλά τα εργασιακά, που θα γίνει προσπάθεια από τον Πρωθυπουργό να συζητηθούν και στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, εξακολουθούν να αποτελούν το μεγάλο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας.

Η αισιοδοξία που μεταδίδεται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες αναφέρουν ότι, μετά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έχουν μείνει "δυο-τρεις εκκρεμότητες" για να διευθετηθούν σε εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις των επομένων ημερών, εδράζεται στην ολοκλήρωση των συζητήσεων για τα μέτρα που πρότεινε το ΔΝΤ να τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, αποτελώντας τα βασικά στοιχεία του μνημονίου (Memorandum of Economic and Financial Policies - MEFP), το οποίο θα συνομολογηθεί με το Ταμείο, για να παρασχεθεί νέα χρηματοδότηση στη χώρα.

Οι λεπτομέρειες των συζητήσεων στις Βρυξέλλες εξακολουθούν να καλύπτονται με πέπλο μυστικότητας, αλλά το πιθανότερο σενάριο συμφωνίας με το ΔΝΤ προβλέπει μια μικρή μείωση -λόγω των καλών δημοσιονομικών επιδόσεων της χώρας- στο "πακέτο" που αρχικά είχε εκτιμηθεί σε 2% του ΑΕΠ (1% από το αφορολόγητο, 1% από τις συντάξεις). Η κυβέρνηση επιδίωκε να περιορισθεί ο στόχος στο 1,7-1,8% του ΑΕΠ, ώστε να "ανοίξει χώρος" για να γίνουν ηπιότερες μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις και αυτό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επιτυγχάνεται.

Στα εργασιακά, όμως, και ενώ η Κομισιόν συμφωνεί με την κυβέρνηση για την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων υπό όρους και προϋποθέσεις, το Ταμείο παραμένει ανυποχώρητο στην άποψη ότι η ισχύουσα, πλήρης απορρύθμιση της αγοράς θα πρέπει να διατηρηθεί επ' αόριστον, όσο παραμένουν πολύ υψηλά τα ποσοστά ανεργίας.

Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει πολιτική υποστήριξη των ελληνικών θέσεων από την Ευρώπη, ζήτησε από τους ηγέτες των 27 να ξεκαθαρίσουν αν εφαρμόζεται και στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο και σκοπεύει να θέσει το θέμα σε συζητήσεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ρώμης, που ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Στο φάκελο των εργασιακών, μεγάλο "αγκάθι" εξακολουθεί να αποτελεί η εμμονή του Ταμείου στην πλήρη απελεύθερωση από διοικητικές εγκρίσεις των ομαδικών απολύσεων, με αύξηση του μηνιαίου ορίου στο 8%-10%.

Πάντως, η κυβέρνηση περιμένει ότι τα θέματα των εργασιακών θα διευθετηθούν τελικά με πολιτικό τρόπο, ώστε την επόμενη εβδομάδα να ανοίξει ο δρόμος για την επάνοδο στην Αθήνα των επικεφαλής των Θεσμών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύνταξη του κειμένου της τελικής συμφωνίας.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα ενεργειακά, η κυβέρνηση προτείνει να συνεχισθούν οι προσπάθειες μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ με "ήπια" μέσα (δημοπρασίες ισχύος ΝΟΜΕ και πώληση πελατολογίου) και να διαχωρισθεί η συζήτηση για την πώληση μονάδων, η οποία, με βάση την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είναι πλέον επιβεβλημένη. Η σχετική διαπραγμάτευση προτείνεται να γίνει με την Κομισιόν, που έχει εκδώσει και τη σχετική απόφαση για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη, χωρίς να εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις