Πολιτική

Συμφωνία ΕΕ και ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα


 Σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για το χρονικό πλαίσιο και για την διάρκεια των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που καλείται να παράγει η Ελλάδα, έχουν έρθει Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Αθήνα, βάσει των εν λόγω πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας, πρέπει να παράγει πλεονάσματα 3,5% για μια πενταετία, από το 2018 έως το 2022 και από κει και πέρα ο δημοσιονομικός στόχος χαμηλώνει αισθητά και πέφτει στο 1,5%.

Η συμβιβαστική λύση που φαίνεται πως προκρίνεται ανάμεσα σε Βρυξέλλες και ΔΝΤ, θέτει χρονικό πλαίσιο πενταετίας, για την «παραγωγή» εκ μέρους της Αθήνας, των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%. Η πρόταση της Γερμανίας για διατήρηση του συγκεκριμένου δημοσιονομικού στόχου επί μια δεκαετία, δεν βρήκε τελικώς ανταπόκριση, καθώς προφανώς κρίθηκε ανεδαφική, ενδεχομένως και…ουτοπική.

Το ιδανικό για την ελληνική κυβέρνηση θα ήταν , η «υποχρέωσή» της για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, να περιοριζόταν σε τριετή χρονικό ορίζοντα, όπως άλλωστε είχε προτείνει το υπουργείο Οικονομικών στις διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς. Παράλληλα, ως ευνοϊκό μπορεί να κριθεί το γεγονός, ότι μετά το πέρας της πενταετίας-από το 2022 και κατόπιν-, ο πήχης των πρωτογενών πλεονασμάτων «υποχωρεί» αισθητά στο 1,5%. Ενδεχομένως αυτή η εξέλιξη να ξεπερνάει και τις ελληνικές προσδοκίες, καθώς η πρόταση του Μαξίμου ανάφερε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μια τριετία και κατόπιν ο στόχος οριοθετούνταν στο 2,5% του ΑΕΠ.

Αισιοδοξία για κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την αισιοδοξία τους για... ευτυχή κατάληξη, μέχρι την Κυριακή. Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα εγείρει νέα αιτήματα και «θέλω» τις επόμενες ημέρες.

Η πληροφόρηση που προέρχεται από το Μαξίμου αναφέρει ότι απομένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες, στα ανοιχτά ζητήματα, όπως στα εργασιακά και στις αποκρατικοποιήσεις, προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία.