Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία συμφώνησαν χθες Πέμπτη να συνεργαστούν πιο στενά στα πεδία της ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και του εμπορίου, ενώ δεσμεύθηκαν να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΟΕ), κάτι που συζητείται επί χρόνια αλλά χωρίς καμία ένδειξη απτής προόδου.
Λίγο πριν συμπληρωθούν τρεις μήνες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή μια ευρεία εμπορική συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υποδέχθηκαν τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσουν την πορεία των σχέσεων της ΕΕ και της Ιαπωνίας και να συζητήσουν ενόψει της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Οζάκα τον Ιούνιο.
«Η στρατηγική εταιρική μας σχέση ουδέποτε ήταν ισχυρότερη», έκρινε ο Τουσκ. «Έχει οικοδομηθεί στις κοινές αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δέσμευσής μας να είμαστε ανοικτοί, να συνεργαζόμαστε και να προωθούμε το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο», πρόσθεσε.
Η διμερής συμφωνία είναι «αποτέλεσμα του ηγετικού μας ρόλου στη διατήρηση και την ανάπτυξη του καθεστώτος του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου παρά την παγκόσμια τάση του προστατευτισμού», είπε από την πλευρά του ο Άμπε.
Αφού η διμερής συμφωνία για το εμπόριο τέθηκε σε εφαρμογή, τα δύο μέρη θεωρούν πλέον ότι στην Οζάκα τους δίνεται η ευκαιρία να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ. Κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες τονίζει την βούληση των δύο πλευρών «να συνεχίζουν να εργάζονται για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του ΠΟΕ» και την ανάγκη να εφαρμόζονται αποτελεσματικά οι κανόνες του σε υποθέσεις που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις βιομηχανιών και την εξαναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας.
Βρυξέλλες και Τόκιο σκοπεύουν να πιέσουν τις άλλες χώρες της G20 για να υπάρξει συμφωνία προκειμένου ο οργανισμός να γίνει αποτελεσματικότερος.
Μιλώντας περί ανάγκης να υπάρξει «ριζική» μεταρρύθμιση, ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι «η Ιαπωνία και η ΕΕ θα συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν ότι (...) αυτή θα είναι αληθινά επιτυχής».
Μια από τις ανησυχίες των δύο πλευρών είναι ότι το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο του ΠΟΕ έχει συρρικνωθεί και δεν θεωρείται πλέον λειτουργικό, διότι οι ΗΠΑ μεταξύ άλλων εμποδίζουν την αντικατάσταση των μελών του που συνταξιοδοτούνται.
Πηγή: ΑΠΕ