Οικονομία

Επιστρέφει από το "παράθυρο" το ευρωομόλογο - Τι περιλαμβάνει η συμφωνία στην ΕΕ


Τα ευρωομόλογα που τόσο πολεμήθηκαν από τη Γερμανία και άλλες χώρες του ευρωπαίκού Βορρά, επιστρέφουν με άλλη μορφή "από το παράθυρο":  Η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, βασίζεται στην εκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους. Η ΕΕ θα δανείζεται φθηνά από τις αγορές για να χρηματοδοτεί (με επιδοτήσεις και δάνεια) τις πιό αδύναμες χώρες-μέλη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και να ανορθώσουν τις οικονομίες τους.

 Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι η Κομισιόν θα δανειστεί 750 δισ. ευρώ αξιοποιώντας την αξιολόγησή της "ΑΑΑ". Από αυτό το ποσό, θα διανείμει τα 390 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και τα 360 δισ. ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια.

Οι επιχορηγήσεις θα διανεμηθούν σε χώρες που παρουσιάζουν σχέδια για τόνωση της ανάπτυξής, δημιουργία θέσεων εργασίας και μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την οικονομική και κοινωνική ευελιξία. Τα σχέδια πρέπει επίσης να καθιστούν τις οικονομίες πιο "πράσινες" και περισσότερο ψηφιακές και να ευθυγραμμίζονται με τις συστάσεις της Κομισιόν.

Οι επιδοτήσεις υποχρεώνουν την Ένωση να δημιουργήσει κεφάλαια για την αποπληρωμή των δανεικών μέχρι το 2058. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι:

-η Γερμανία, η Σουηδία και η Ολλανδία θα χάσουν την τρέχουσα έκπτωση στο ποσό του ΦΠΑ που μεταβιβάζουν στην ΕΕ

-οι χώρες της ΕΕ θα επιβάλουν φόρο σε μη ανακυκλώσιμο πλαστικό και θα μεταβιβάζουν τα έσοδα στα ταμεία της ΕΕ.

-από το 2023 θα επιβληθεί φόρος στα αγαθά που εισάγονται στην ΕΕ από χώρες με χαμηλότερα πρότυπα εκπομπής ρύπων

- ειδικοί φόροι θα επιβληθούν σε ορισμένες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων  ρύπων στους τομείς της ναυτιλίας και της αεροπορίας.

Ολα τα έσοδα από αυτούς τους νέους φόρους θα διατίθενται αποκλειστικά για την αποπληρωμή των 750 δισ. ευρώ που θα δανειστεί τώρα η Κομισιόν.

Επίσης, η συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων "δώρα" για τους "φειδωλούς" που αντιδρούσαν. Στην Ολλανδία που πίεσε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, δόθηκε αυξημένο ποσοστό από τους παρακρατούμενους κοινοτικούς δασμούς-φόρους εισαγωγής.

Επιπλέον 1 δισ. ευρώ δόθηκε στην Τσεχία, 500 εκατ. στη Γερμανία, 300 εκατ.στη Σλοβενία, 200 εκατ. στο Βέλγιο και 100 εκατ.ευρώ στην Κύπρο. Οι βόρειες, αραιοκατοικημένες περιοχές της Φινλανδίας θα λάβουν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.

Για την Ελλάδα τα αρχικό κονδύλια υπέστησαν μικρό "κούρεμα"

Εκταμιεύσεις μετά από έλεγχο

Οσον αφορά τις εκταμιεύσεις δανείων και επιχορηγήσεων από την ΕΕ προς χώρες-μέλη, συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται έγκριση της ειδικής πλειοψηφίας των κυβερνήσεων της ΕΕ και θα συνδέεται με την επίτευξη ορόσημων και στόχων. Εάν οποιαδήποτε κυβέρνηση της ΕΕ εκτιμά πως αυτοί οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί, μπορεί να ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ να το συζητήσουν εντός τριών μηνών.

Οι χορηγήσεις θα συνδέονται επίσης με την τήρηση της αρχής του κράτους δικαίου –ένας όρος που αφορά την Πολωνία και την Ουγγαρία, οι οποίες υπόκεινται σε διαδικασίες έρευνας από την ΕΕ για τις πρακτικές τους που παραβιάζουν ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου.

 Για να εξασφαλιστεί η υποστήριξή τους για το σχέδιο ανάκαμψης, οι χώρες που συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Δανία και η Γερμανία, θα λάβουν πολύ μεγαλύτερες εκπτώσεις από ό,τι στο παρελθόν, για το τι πρέπει να δίνουν κάθε χρόνο στα ταμεία της ΕΕ, με βάση το μέγεθος των οικονομιών τους.

Διαβαστε επισης