Με τήρηση ενός λεπτού σιγής, για τους όλους τους νεκρούς εργάτες στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ πραγματοποιήθηκε στην πλ. Συντάγματος μεγάλο συλλαλητήριο των εργαζομένων της επιχείρησης, που διαδήλωσαν σήμερα στην Αθήνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την ΛΑΡΚΟ.
Το κεντρικό σύνθημα του συλλαλητηρίου που ξεκίνησε από την Ομόνοια και κατέληξε στο Σύνταγμα όπου έγιναν ομιλίες και χαιρετισμοί ήταν «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ».
Στο πλευρό των εργαζομένων διαδήλωσαν εργαζόμενοι από σωματεία και φορείς της Στερεάς και της Εύβοιας, αλλά και της Αττικής, που έστειλαν μήνυμα ταξικής αλληλεγγύης, ενώ η πορεία στη διαδρομή από την Ομόνοια στο Σύνταγμα πύκνωνε όλο και περισσότερο, καθώς έμπαιναν οι προσυγκεντρώσεις από τα σωματεία και τους φορείς της Αττικής.
Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε και έκανε δηλώσεις ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Μετά τις ομιλίες της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα ακολούθησε η ανάγνωση ψηφίσματος όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:
«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ. Ο Ορυκτός Πλούτος είναι περιουσία του λαού μας.
Απαιτούμε κρατική χρηματοδότηση για να διασφαλιστεί η μέχρι σήμερα καθετοποιημένη επεξεργασία των νικελιούχων μεταλλευμάτων. Να διασφαλιστεί η ενιαία λειτουργία μεταλλείων και εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, ο παραγωγικός της χαρακτήρας.
Απαιτούμε χρηματοδότηση και με ευθύνη, σχεδιασμό και έλεγχο από το κράτος, τον εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ, την παραπέρα ανάπτυξη της σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει, κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα όπου θα αναπτυχθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας γύρω του.
Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας
Απαιτούμε διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, διασφάλιση όλων των κεκτημένων των εργαζομένων μέσα από την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, κατάργηση του σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών. Απαιτούμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας στην εργασία».
Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής μετέβη στη βουλή προκειμένου να επιδώσει το ψήφισμα και να συναντήσει εκπροσώπους των κομμάτων.
Το ψήφισμα πρωτοκολλήθηκε στην Γραμματεία του Προέδρου της Βουλής, προκειμένου να επιδοθεί σε όλα τα κόμματα, και κατόπιν πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με αντιπροσωπείες από το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής.
Οι συναντήσεις ξεκίνησαν από το ΚΚΕ καθώς όπως αναφέρθηκε από τους συνδικαλιστές της αντιπροσωπείας είναι το πρώτο κόμμα «που συμπαραστάθηκε στον αγώνα που κάνουμε και είναι χρέος να συνεχίσουμε μαζί».
Ακόμα από τους εργαζόμενους αναφέρθηκε ότι σε μια τελευταία εξέλιξη «τους στάλθηκε τελεσίγραφο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη ότι την 1η Φεβρουαρίου η ΔΕΗ θα κλείσει τους διακόπτες του ρεύματος στο εργοστάσιο».
Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ τους εργαζόμενους υποδέχτηκαν οι βουλευτές Γιώργος Μαρίνος ο οποίος είναι και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης επίσης μέλος της ΚΕ.
Μιλώντας προς τους εργαζόμενους ο Γ. Μαρίνος υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ «σταθερά, οργανωμένα, θα συνεχίσει να εκφράζει την αμέριστη στήριξη στον αγώνα, να συμμετέχει στον αγώνα». «Και να στείλουμε ένα μήνυμα», επισήμανε στη συνέχεια, «και στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον κ. Χατζηδάκη και στον κ. Σταϊκούρα και σε όλους αυτούς τους εραστές της ιδιωτικοποίησης και του κλεισίματος του εργοστασίου: Να ξέρουν ότι οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι της περιοχής, με την αμέριστη αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ θα τους βάλουν όλα τα εμπόδια που χρειάζονται και θα συγκρουστούν με αυτά τα αντεργατικά, αντιλαϊκά τους σχέδια, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, ενάντια στο σχέδιο για εκκαθάριση εν λειτουργία, κλείσιμο -γιατί το σχέδιό τους περιλαμβάνει πολλά άθλια μέτρα- για άμεση χρηματοδότηση, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης, με τήρηση, με εφαρμογή της ΣΣΕ, διατήρηση των θέσεων εργασίας και όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με αυστηρά μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της ζωής των εργαζομένων».
«Αν κάνουν το έγκλημα και επιχειρήσουν να κλείσουν το ρεύμα, να ξέρετε ότι οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν ακόμα πιο αποφασιστικά και θα δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους» πρόσθεσε.
Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν στη συνέχεια με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους Βαγγέλη Αποστόλου, Γιώτα Πούλου, Μίλτο Χατζηγιαννάκη και Γιάννη Σαρακιώτη.
Ο Β. Αποστόλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά για τη ΛΑΡΚΟ λόγων μνημονίων, νομίζω κάναμε μια προσπάθεια, κρατήσαμε σε διαδικασία λειτουργίας την εταιρεία και όρθιους τους εργαζόμενους και είχαμε ένα σχέδιο περίπου μέσα σε αυτά που εσείς τεκμηριώνετε», ενώ χαρακτήρισε τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκη, «εμμονικό». Πρόσθεσε ότι στόχος πρέπει να είναι η απόσυρση του πλάνου που έχει καταθέσει ο Κ. Χατζηδάκης για την ΛΑΡΚΟ.
Το ψήφισμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ παρέλαβε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο γραμματέας της ΚΟ, Βασίλης Γκεγκέρογλου ο οποίος είπε ότι θα αναλάβουν «πρωτοβουλίες για ουσιαστικό διάλογο με την κυβέρνηση».
Σημειώνεται, τέλος, ότι παρά την ανοιχτή επιστολή που είχε σταλεί από την Οργανωτική Επιτροπή καλώντας τον πρωθυπουργό τους αρμόδιους υπουργούς και τις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες να είναι στη Βουλή προκειμένου να τους επιδοθεί το ψήφισμα και να πραγματοποιηθούν συναντήσεις, απουσίαζαν υπουργοί και βουλευτές από την ΝΔ, το ΜέΡΑ25 και την «Ελληνική Λύση».