Τράπεζες

Συγχώνευση Alpha Bank - Πειραιώς επί θύραις;


Εντονες διεργασίες συντελούνται στον τραπεζικό χώρο, με στόχο τη βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης των τραπεζών και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από  το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, χωρίς να παραστεί ανάγκη αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

 Η συγχώνευση Eurobank-Grivalia είναι το πρώτο ορατό- αλλά όχι το μοναδικό – αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών, που ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάιο και συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς στο παρασκήνιο.

 Νέα deals κυοφορούνται, με γνώμονα την κεφαλαιακή ενδυνάμωση των τραπεζών, τη δημιουργία ισχυρότερων και αποδοτικότερων σχημάτων, με παράλληλη διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων  και της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 Στις συζητήσεις και στους σχεδιασμούς που γίνονται ατύπως στο παρασκήνιο, εμπλέκονται τραπεζίτες, το ΤΧΣ, η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία (SSM), η ΤτΕ, στελέχη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου και ξένοι μεγαλομέτοχοι.

Οι κυοφορούμενες εξελίξεις οδηγούν σε αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού χάρτη, κατά τρόπο που θα επιβεβαιώσει το ρηθέν από τον μόνο εν ζωή «πατριάρχη» του τραπεζικού συστήματος Γιάννη Κωστόπουλο, ότι «η ελληνική αγορά χωράει μόνον… δυόμιση μεγάλες τράπεζες».

Με τις ευλογίες του κοινού μετόχου

Με αφορμή την ανακοινωθείσα συγχώνευση Eurobank-Grivalia το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο και αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων σε τραπεζικούς κύκλους, συνοδεία πολλών σεναρίων και έντονης φημολογίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν από χθες, επίκειται μέγα-deal  για την απορρόφηση της Τρ. Πειραιώς από την Alpha Bank. Η συμφωνία διευκολύνεται από το γεγονός ότι μεγαλομέτοχοι και στις δύο τράπεζες είναι τα funds του Τζον Πόλσον.

Όπως αναφέρεται από τις ίδιες πηγές, το σχέδιο αυτό επικροτείται από την ΤτΕ, το ΤΧΣ και την κυβέρνηση και έχει προκριθεί έναντι του σεναρίου συγχώνευσης Εθνικής –Πειραιώς, το οποίο συζητήθηκε προ μηνών υπό διαφορετικές συνθήκες, όταν δεν είχε φανεί ακόμη το μέγεθος των δυσκολιών και των επιπτώσεων που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες με τα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν είναι ασφαλώς δυνατόν να διασταυρωθούν,  οι διαπραγματεύσεις για το μεγα-deal έχουν ολοκληρωθεί, το σχέδιο και οι όροι συγχώνευσης έχουν συμφωνηθεί σε γενικές γραμμές και απομένουν  προς διευθέτηση θέματα ήσσονος σημασίας. Η συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί μέσα στις αμέσως προσεχείς μέρες, ή στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Οσον αφορά τις εύλογες αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp), η οποία δεν θα ήθελε να δει μια συγχώνευση που θα ενίσχυε περαιτέρω τις ολιγοπωλιακές συνθήκες στη χρηματοπιστωτική αγορά, τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι Βρυξέλλες θα έδιναν τελικά πράσινο φως «με βαριά καρδιά», προκειμένου να αποφευχθούν χειρότερες εξελίξεις.

 Καλύτερη λύση για το τραπεζικό σύστημα

Τραπεζικοί παράγοντες που έχουν γνώση των τεκταινόμενων στα παρασκήνια, συμμερίζονται την άποψη ότι η ενσωμάτωση της Τρ. Πειραιώς στην Alpha είναι προτιμότερη και αποτελεσματικότερη λύση από την συγχώνευση της με την Εθνική. Κατά τις εκτιμήσεις τους, η Alpha  έχει καλύτερους κεφαλαιακούς δείκτες και η απορρόφηση της Πειραιώς δεν θα τους επιδεινώσει τόσο, όσο θα ήταν η επιβάρυνση της Εθνικής.

Επισημαίνουν επίσης ότι τα δίκτυα Alpha- Πειραιώς έχουν μικρότερη επικάλυψη απ΄ό,τι τα Εθνικής –Πειραιώς. Σε περίπτωση συγχώνευσης θα χρειασθεί λοιπόν να κλείσουν λιγότερα καταστήματα  σε βάθος χρόνο  και θα πλεονάζουν λιγότεροι υπάλληλοι.

Ως προς τους κεφαλαιακούς δείκτες που υπαγορεύουν επιλογές  στις κινήσεις αναδιάρθρωσης και θωράκισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, επισημαίνουν ότι:

Η Τρ. Πειραιώς έχει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14% και η Alpha 18,5%, ενώ της Εθνικής είναι 16,2%.
Ο Δείκτης Core Tier 1 είναι στην Πειραιώς 13,6%, η Alpha έχει 18,4%, ενώ η Εθνική 16,2%.

Εν πάση περιπτώσει, εάν πραγματοποιηθεί αυτό το deal, θα προκύψει μία τράπεζα-μαμούθ για τα ελληνικά δεδομένα, με δεσπόζουσα θέση στην εγχώρια χρηματοπιστωτική αγορά, όπου θα ενταθούν οι ολιγοπωλιακές συνθήκες. Μελλοντικά θα προκύψει βέβαια ανάγκη νέων τραπεζών και θα διαμορφωθούν πρόσφορες συνθήκες για τη δημιουργία τους.

Διαβαστε επισης