Πολιτική

Σύγκρουση στη Βουλή για την Υγεία


 Επί τάπητος θα τεθούν σήμερα στη Βουλή, οι δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη Νέα Δημοκρατία για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει, τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στο χώρο της Υγείας. Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν από τις παρεμβάσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προτείνουν η εξεταστική επιτροπή που θα συγκροτηθεί, να ερευνήσει τα τεκταινόμενα στον χώρα της Υγείας από το 1997 έως και το 2014. Ειδικότερα ζητούν να διερευνηθεί ο τραπεζικός δανεισμούς του ΚΕ.Ε.Λ.Π.Ν.Ο.και όλες οι δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει, 

Επίσης, στην κυβερνητική πρόταση γίνεται ιδιαίτερη μνεία σην  Τιμολόγηση, στην καταβολή Φαρμακευτικής δαπάνης και στις λοιπές προμήθειες, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ζητούν να ερευνηθεί το περιεχόμενο και το σύννομο ή μη, των υπουργικών αποφάσεων καθορισμού τιμών και ύψους αποζημίωσης φαρμάκων, νοσοκομειακών και λοιπών υλικών, 

Επίσης γίνεται αναφορά και στο «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ − Ε.Ε.Σ. ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ − Ν.Π.Ι.Δ.», όπου ζητείται να ερευνηθεί η διοίκηση, διαχείριση και συμφωνίες που οδήγησαν στην υπερχρέωση και στη μη εξυπηρέτηση των οφειλών του, τα πάσης φύσεως δάνειά του, οι διαδικασίες και συμφωνίες που οδήγησαν στην με πλειστηριασμό εκποίηση του νοσηλευτικού ιδρύματος και όλης της περιουσίας του.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από το 1996 έως και σήμερα. Μάλιστα η ΝΔ επισημαίνει για την τρέχουσα περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι «διαιτέρως η περίοδος των δύο τελευταίων ετών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί υπό τον έλεγχο μίας εξεταστικής επιτροπής δεδομένου ότι, πέραν των άλλων, έχουν ήδη αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη προς τη Βουλή φάκελοι δικογραφίας που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο και τυχόν αδικήματα υπουργών που δεν έχουν καταληφθεί από την αποσβεστική προθεσμία του αρ. 86 του Συντάγματος». Ταυτόχρονα η ΝΔ αναφέρει πως «όσοι βουλευτές αρνηθούν να εξετασθεί η συγκεκριμένη περίοδος, στην πραγματικότητα θα έχουν αποδεχθεί και προκαλέσει την παραγραφή τυχόν αδικημάτων που ζητά η Δικαιοσύνη να ελεγχθούν».