Πολιτική

Σύγκρουση στη Βουλή για πρόστιμα σε ιδιωτικοποιηθείσες εταιρείες


Σκληρή κόντρα ξέσπασε στη Βουλή  μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τροπολογία για τη διαγραφή προστίμων που είχαν  επιβληθεί σε κρατικές εταιρείες οι οποίες έχουν πλέον ιδιωτικοποιηθεί.

Η τροπολογία είχε υποβληθεί απότον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη και έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό. Αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία εξαπέλυσε «πυρά» κατάτης κυβέρνησης.

Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει ότι οι εταιρείες που αποκρατικοποιήθηκαν και πέρασαν σε χέρια ιδιωτών, απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας τα οποία είχαν καταλογιστεί όταν οι μετοχές τους ανήκαν στο κράτος. Η λογική είναι ότι δεν πρέπει να πληρώσουν οι νέοι ιδιοκτήτες για παραβάσεις που έγιναν πριν αγοράσουν την εταιρεία από το κράτος και τις οποίες δεν γνώριζαν όταν κατέθεταν προσφορά εξαγοράς.

Πάντως, από την πλευρά του ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε σε υψηλούς «τόνους» την απόσυρση της τροπολογίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για υπονόμευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

«Σας καλώ προσωπικά να προστατεύσετε το κύρος του κοινοβουλίου και να αποσύρετε την τροπολογία», είπε στον Αλέξη Τσίπρα συμπληρώνοντας ότι αν έρθει κανονικά ως υπουργική τροπολογία θα την συζητήσει.

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού που υποστήριξη ότι «η ΝΔ μετατρέπεται σταδιακά σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Δεν έχει προτάσεις αλλά μας εγκαλεί για την τροπολογία γιατί κατατέθηκε από ένα βουλευτή και όχι από υπουργό». Η ΝΔ υποβάθμιζε το ρόλο της Βουλής όταν ο κ. Σαμαράς δεν είχε απαντήσει σε ούτε μια ερώτηση επί πρωθυπουργίας του, συμπλήρωσε.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός έκανε μομφή προς την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: Η χώρα βγαίνει από τον κυκεώνα της χρεοκοπίας, που την έχει οδηγήσει η ΝΔ», τονίζοντας παράλληλα, πως «από τις 7 Απριλίου, ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του είναι σε διαρκές βέρτιγκο. Αλλά, παρ’ ελπίδα σας», είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έκλεισε τότε η πολιτική συμφωνία και τώρα θα κλείσει και η τεχνική συμφωνία».

Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε επίσης την εκτίμησή του ότι ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει γραφικός ζητώντας εκλογές, αλλά τώρα, υποστήριξε πως διαπιστώνει ότι θα γίνει γραφικός και μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Η αντιπαράθεση στη Βουλή είχε ως αιχμή την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη για τα παλαιά χρέη επιχειρήσεων που αλλάζουν τώρα ιδιοκτησία. Μια τροπολογία για την οποία, όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός, η ΝΔ θα έπρεπε να επικροτήσει, δεδομένου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κόπτεται -υποτίθεται, είπε ο Αλ. Τσίπρας- για τις επενδύσεις.

Τέλος, κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι υποτιμά τον βουλευτή, ζητώντας να επανακατατεθεί η τροπολογία από υπουργό. Γνώμη της κυβέρνησης είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει μετανιώσει και θέλει να ψηφίσει την τροπολογία, υποστήριξε και πρόσθεσε: σε πολλές επιχειρήσεις, εξήγησε ο πρωθυπουργός, οι εργαζόμενοι έχουν την αγωνία για το αύριο των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται και έχουν χρέη από το παρελθόν, αλλά η ΝΔ μετατρέπεται σταδιακά σε κόμμα διαμαρτυρίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σειρά του, ζήτησε σε υψηλούς «τόνους» την απόσυρση της τροπολογίας και επανακατάθεσή της ως υπουργική με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κατηγορώντας την κυβέρνηση για υπονόμευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

«Αν δεν το κάνετε αυτό, εγείρονται αυτονόητα ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από την τροπολογία», είπε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Με την αφορμή αυτή εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέφερε το θέμα των χθεσινών καταγγελιών του για την κοινοβουλευτική πρακτική της κυβέρνησης. Παρότι αναγνώρισε ότι ούτε πριν (επί των προηγούμενων κυβερνήσεων δηλαδή) ήταν υποδειγματική η λειτουργία του Κοινοβουλίου, όμως «εσείς έχετε ξεπεράσει κάθε όριο».

 Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.

 Με 149 ψήφους των συγκυβερνώντων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια η τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Δημητριάδη, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη στην Ολομέλεια με αίτημα της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (97 ψήφοι).

Την αρχή του νομοσχεδίου -επί της οποίας, επίσης, διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία με αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- ψήφισαν 151 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι), καταψήφισαν 76 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων) και «παρών» ψήφισαν 29 βουλευτές (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή).

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις