Πιστεύω ότι ο χειμώνας θα πάει καλά, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνομιλία που είχε στο 26ο συνέδριο του Economist, ερωτηθείς για την ενέργεια, τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει βρει ήδη νέους προμηθευτές και προωθεί το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα REpowerEU, ενώ ετοιμάζει σχέδιο αλληλεγγύης και για το χειρότερο σενάριο πλήρους διακοπής της ροής του φυσικού αερίου.
Στο ίδιο θέμα ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή υπέβαλε στους πρωθυπουργούς των κρατών-μελών την εργαλειοθήκη και το στρατηγικό σχέδιο για τα μέτρα που μπορούν να λάβουν προκειμένου να ανακουφίσουν τους πιο ευάλωτους πολίτες, σημειώνοντας ότι «αυτό έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα και μάλιστα με τρόπο συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Για το μεταναστευτικό, το άλλο μεγάλο θέμα που έχει στο χαρτοφυλάκιο του, ο επίτροπος με τον πιο «ανθρωποκεντρικό» ρόλο όπως έχει χαρακτηριστεί από την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε τη φιλοδοξία και την αισιοδοξία ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του με μια συνολική ευρωπαϊκή συμφωνία.
«Η φιλοδοξία μου είναι στο τέλος της θητείας μου η Ευρώπη να έχει πετύχει την ιστορική συμφωνία για την μετανάστευση και το άσυλο. Έχουμε κάνει πρόταση από τον Σεπτέμβριο του 2020, η πανδημία μας καθυστέρησε, αλλά τώρα, μετά τις γερμανικές και τις γαλλικές εκλογές, βλέπω μια αληθινή σύγκλιση», είπε ο αντιπρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι ως το τέλος του 2023 βλέπει ένα «παράθυρο ευκαιρίας», δεδομένου ότι μετά την τρέχουσα τσεχική προεδρία, ακολουθούν η Σουηδία, που έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και στη συνέχεια η Ισπανία, που είναι όπως και η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή υποδοχής.
Στον διάλογο με τον διπλωματικό συντάκτη του Economist που είχε θέμα «από την πανδημία στον πόλεμο: είναι το ευρωπαϊκό μοντέλο βιώσιμο;», ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι στη διάρκεια της πανδημίας «η ΕΕ αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική απ’ ότι πολλοί πίστευαν» και ότι «η ανθεκτικότητα και η τόλμη» θα καθορίσουν και το μέλλον της, ενώ ως μεγαλύτερους εχθρούς κατέγραψε «τον εφησυχασμό και τη στασιμότητα». «Αυτά είναι που σκοτώνουν το ευρωπαϊκό Σχέδιο», είπε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας έναν απολογισμό των παραλείψεων της ευρωπαϊκής πολιτικής, είπε: Χρειάστηκε η πανδημία για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν παράγουμε μάσκες, αναπνευστήρες και φαρμακευτικές πρώτες ύλες, μας πήρε χρόνια για να συνειδητοποιήσουμε ότι βασιστήκαμε στην ενεργειακή εξάρτηση με καθεστώτα που νομίζαμε ότι θα συνεργαστούν με το δικό μας κοινωνικό μοντέλο, ήταν μια αυταπάτη.
Τώρα επιδιώκουμε την ανεξαρτησία μας από τη Ρωσία και πιστεύουμε ότι το σχέδιο μας θα λειτουργήσει, αν και όχι από τη μια μέρα στην άλλη, με νέους πιο αξιόπιστους προμηθευτές, τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Αίγυπτο, τη Νορβηγία, την κοινή αποθήκευση και την κοινή προμήθεια ενέργειας.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει επίσης να κάνουν τη δική τους προσπάθεια για την εξοικονόμηση ενέργειας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ