Πολιτική

«Σχίσμα» στην Τράπεζα της Ελλάδος για την έξοδο από το μνημόνιο


Σαφείς αποστάσεις από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα πήρε ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Θεόδωρος Μητράκος, για τον χαρακτήρα της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, τον προσεχή Αύγουστο.

Την ώρα που ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται να επιμένει στην «προληπτική γραμμή στήριξης» η οποία ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο, ο κ. Μητράκος μιλάει για «αυτοδύναμη έξοδο» από τα προγράμματα στήριξης.

Καθίσταται σαφές ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο ηγετικών στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μετά μνημόνιο εποχή.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης, θεωρώντας πως αυτή θα συνέβαλε στην ομαλή χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ και από τις αγορές με δεδομένη την χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας, ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες επιδεινωθούν.

Ωστόσο η επιμονή του στην προληπτική γραμμή αυτή έχει οδηγήσει στα άκρα τις σχέσεις του με την κυβέρνηση, από τον περασμένο Δεκέμβριο,  καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης εμφανίζεται να αμφισβητεί ευθέως την κεντρική πολιτική στρατηγική τα κυβέρνησης που είναι η «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, χωρίς καμία πιστοληπτική γραμμή.

Η κυβερνητική επιδίωξη, είναι η έξοδος από το μνημόνιο με ένα απόθεμα ασφαλείας το ύψος του οποίου θα κυμανθεί μεταξύ 18-20 δισ. ευρώ. Το απόθεμα θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη δανειακών αναγκών εάν, κάποια στιγμή, δεν μπορέσει η Ελλάδα να αντλήσει κεφάλαια από τι αγορές. Στο πλάνο αυτό της κυβέρνησης, εργάζονται και οι θεσμοί, όπως διευκρίνισε πρόσφατα υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν.

Αντίθετα ο κ. Στουρνάρας προτείνει να βγει η χώρα από το μνημόνιο, αλλά να υπάρχει μια «ανοιχτή πίστωση» από τον ESM, ώστε εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές να «τραβάει» χρήματα από τον ESM. Όμως αυτή η διαδικασία σημαίνει συνέχιση του μνημονίου, με συχνές επισκέψεις της τρόικας, προαπαιτούμενα κ.λπ., συνθήκες που δεν θα υφίσταται με την «καθαρή έξοδο» μέσω της δημιουργίας του αποθέματος ασφαλείας.

«Αυτοδύναμη έξοδος»

Από τη θέση του διοικητή, έλαβε αποστάσεις ο υποδιοικητής της ΤτΕ Θεόδωρος Μητράκος. Σε ομιλία του χθες στο συνέδριο της PRODEXPO στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για «αυτοδύναμη έξοδο» από  το  μνημόνιο, που απέχει από την προληπτική γραμμή στήριξης, η οποία μόνο «αυτοδυναμία» δεν την χαρακτηρίζει.

Χαρακτηριστικά ο κ. Μητράκος είπε συγκεκριμένα: «…Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα στην κατεύθυνση της διευθέτησης των ελάχιστων πλέον προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, ώστε, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του χρέους, να διευκολυνθεί η αυτοδύναμη έξοδος από τα προγράμματα στήριξης».

Όπως εξήγησε, «η διευθέτηση του χρέους κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητά του θα ενισχύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη και θα επιτρέψει την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με συνεχώς καλύτερους όρους χρηματοδότησης. Ιδίως δε όταν το εξωτερικό περιβάλλον εμφανίζεται ως ιδιαίτερα ευμετάβλητο εξαιτίας γεωπολιτικών εντάσεων και ανησυχίας για αύξηση του προστατευτισμού διεθνώς».