Πολιτική

Σχέδιο-«παγίδα» από ΔΝΤ- Βερολίνο


Σε ντε φάκτο ακύρωση των βασικών διαπραγματευτικών στόχων της ελληνικής πλευράς οδηγεί η συμβιβαστική λύση που συζητείται μεταξύ Γερμανίας- ΔΝΤ και είχε τεθεί επί τάπητος στο Eurogroup της 22ας Μαϊου: Διασφαλίζει την εκταμίευση της δόσης, βγάζει όμως από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης μέχρι τα τέλη του 2018 την ελάφρυνση χρέους. Ελαχιστοποιεί έτσι τις πιθανότητες ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ και εξόδου της χώρας στις αγορές.

Όπως αποκαλύπτουν κορυφαία διεθνή ΜΜΕ (Financial Times, Handelsblatt), o συμβιβασμός που επεξεργάστηκαν και πάνω στον οποίο συνεχίζουν να διαβουλεύονται Σόιμπλε και ΔΝΤ, έχει δύο κύριους άξονες: 

  • Το ΔΝΤ θα δηλώσει ότι παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα ως το 2018, αλλά χωρίς χρηματοδοτική συμμετοχή, προκειμένου να εξασφαλιστεί -χωρίς επιπρόσθετα προβλήματα- η δόση του Ιουλίου.
  •  Μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018 και την… παρέλευση των γερμανικών εκλογών, το ΔΝΤ θα επανέλθει ως χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα, μόνον υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι οι Ευρωπαίοι θα ενεργοποιήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης  χρέους.

Τι κερδίζουν ΔΝΤ-Βερολίνο

Η Γερμανία, μέσω μια ενδεχόμενης υλοποίησης του εν λόγω σχεδίου, το οποίο απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση, κερδίζει επί της ουσίας την επίσημη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόκειται για κυρίαρχο «συστατικό», προκειμένου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να περάσει αναίμακτα, από το γερμανικό κοινοβούλιο την εκταμίευση νέας δόσης προς την Ελλάδα αλλά και να κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο για την πολύκροτη υπόθεση του ελληνικού χρέους, μετακυλώντας τη συζήτηση μετά το πέρας των γερμανικών εκλογών.

Το Ταμείο από την πλευρά του, δεν θα… χρειαστεί να βάλει χρήματα στην τσέπη, μέχρι να εξασφαλίσει συγκεκριμένες εγγυήσεις, σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό μεταφράζεται σε εξειδικευμένα μέτρα για το χρέος και ένα «οδικό» χάρτη που θα παρουσιάσουν οι Ευρωπαίοι το 2018.

Απέρριψε το σχέδιο το Μαξίμου

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη το σχέδιο. Το Μαξίμου εκτιμά ότι η συγκεκριμένη λύση αποδομεί όλο τη στρατηγική της για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που έχει ως αιχμή του δόρατος την ένταξη στο QE και την επιστροφή στις αγορές.

Χωρίς μέτρα για το χρέος και τις σχετικές εκθέσεις βιωσιμότητας, η Αθήνα χάνει το τρένο εισόδου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και παράλληλα είναι αναγκασμένη να εφαρμόζει μέτρα-βάσει της τεχνικής συμφωνίας- χωρίς να έχει κερδίσει τίποτα ως «αντάλλαγμα» για το χρέος, μέχρι το 2018.