Στο κυβερνητικό κάδρο βρίσκεται η αγορά κατοικιών και παραχώρησή τους σε νέους και ζευγάρια, με συμβολικό ενοίκιο και χαμηλότοκο ή άτοκο δάνειο. Το πλάνο αναμένεται να στηριχθεί μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει τη χρήση του αποθεματικού 1 δισ. ευρώ του ΟΑΕΔ, από τους λογαριασμούς του πρώην ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το μοντέλο rent to own, ήτοι συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης.
Το συγκεκριμένο πλάνο παρέχει ευκολίες στην αγορά ακινήτου για εργαζομένους οι οποίοι δεν δύνανται να καταβάλουν ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό αγοράς ενός σπιτιού, ενώ δεν μπορούν να προχωρήσουν σε δανεισμούς από τράπεζες.
Με αυτό τον τρόπο, καταβάλουν το συμφωνηθέν ενοίκιο στον ΟΑΕΔ, ενώ μπορεί το ενοικιαζόμενο ακίνητο να περιέλθει στην κατοχή τους σε προκαθορισμένο χρόνο και με προνομιακό τίμημα, μετά τη λήψη άτοκου δάνειου.
Η συμφωνία με τον ΟΑΕΔ αφορά και τον προκαθορισμένο χρόνο που χρειάζεται για την αγορά του σπιτιού.
Συγκεκριμένα, με το νέο πακέτο στεγαστικής πολιτικής ο ΟΑΕΔ θα:
- Εκμισθώνει οικόπεδά του για ανάπτυξη κατοικιών μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ με ιδιώτες.
- Αγοράζει κατάλληλα οικόπεδα εντός των οποίων θα αναπτύσσονται ακίνητα.
- Παραχωρεί σπίτια σε ανέργους ή και νέους με χαμηλό ενοίκιο, ώστε σε μερικά χρόνια με συγκεκριμένες προϋποθέσεις το σπίτι να περνά στον ενοικιαστή με τη μέθοδο «rent to own».
- Προχωρά σε επιδότηση ενοικίου.
- Προχωρά σε επιδότηση επιτοκίου στεγαστικού δανείου.
- Επιδοτεί την αγορά πρώτης κατοικίας.
- Ανακαινίζει υπάρχοντα κτίρια ώστε αυτά να διατεθούν στη συνέχεια σε εργαζομένους.
Ειδικής μνείας χρίζει το γεγονός πως στην Ελλάδα, ποσοστό που αγγίζει το 37% του πληθυσμού δίνει το 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγασης, ενώ στην ΕΕ, ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος.
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως ένας στους τρεις Έλληνες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες σχετίζονται με τη στέγαση.