Επιχειρήσεις

Σχέδιο με… τρύπες για εξυγίανση της Folli!


Πλήθος ερωτημάτων δημιουργεί η νέα προσπάθεια της διοίκησης της Folli Follie για εξυγίανση μέσω των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα, με πρώτο στάδιο τη συζήτηση αιτήματος για παροχή προστασίας από τους πιστωτές, βάσει του άρθρου 106α, η οποία αναμένεται σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Το νέο αίτημα προς το δικαστήριο θεραπεύει μια βασική αδυναμία που είχε το προηγούμενο, το οποίο απορρίφθηκε: στους πιστωτές που υποστηρίζουν την αίτηση δεν περιλαμβάνεται, πλέον, θυγατρική της Folli Follie που είχε εκδώσει ομόλογα, αλλά οι «πραγματικοί» πιστωτές, κάτοχοι των ομολόγων.

Επιπλέον, με τη νέα αίτηση, όπως αναφέρουν νομικοί, θεραπεύεται άλλο ένα πρόβλημα, καθώς εξαιρούνται οι τράπεζες από την ομάδα πιστωτών και τους παρέχεται δυνατότητα να εκποιήσουν άμεσα τις μετοχές της Αττικά Πολυκαταστήματα, που έχουν λάβει ως ενέχυρο για τα δάνειά τους, ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις τους και να μην τίθεται θέμα μπλοκαρίσματος της διαδικασίας εξυγίανσης από τις τράπεζες, που είναι και οι μόνοι ενέγγυοι πιστωτές.

Όμως, η νέα αίτηση έχει δύο μεγάλες… τρύπες, που σχετίζονται μεταξύ τους:

  1. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, οι δραστηριότητες της Ασίας εξαιρούνται λόγω «αβεβαιότητας» από το συζητούμενο σχέδιο εξυγίανσης. Παρότι η Alvarez & Marsal ολοκλήρωσε τον έλεγχό της στους λογαριασμούς της ασιατικής θυγατρικής, FF Group Sourcing, δεν υπάρχουν ακόμη οριστικά και εγκεκριμένα από ορκωτό ελεγκτή οικονομικά στοιχεία της «αμαρτωλής» θυγατρικής και η διοίκηση του ομίλου επιχειρεί ένα πρωτοφανή νομικό ελιγμό, επιχειρώντας να εξαιρέσει ένα τμήμα του ομίλου από διαδικασία πτώχευσης-εξυγίανσης.
  2. Το θέμα αυτό συνδέεται άμεσα με το άλλο μεγάλο πρόβλημα, που είχε «εκτροχιάσει» και την προηγούμενη προσπάθεια εξυγίανσης: την ανυπαρξία εγκεκριμένων από ορκωτό και από τους μετόχους ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων. Δεδομένο είναι ότι δεν υπάρχει σοβαρή εταιρεία, η οποία θα δεχόταν να εγκρίνει οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και την Ασία. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Folli Follie θα επιχειρήσει να τοποθετήσει νέο ορκωτό ελεγκτή, με έγκριση από τη γενική συνέλευση, ο οποίος θα υπογράψει έναν ισολογισμό που δεν θα περιλαμβάνει την ασιατική θυγατρική. Είναι εντελώς αμφίβολο αν υπάρχει νόμιμος τρόπος να εξαιρεθεί η ασιατική θυγατρική από τις οικονομικές καταστάσεις, χωρίς μια τυπική διαδικασία απόσχισης/μεταβίβασής τους. Αδύνατο είναι, επίσης, όσο περιλαμβάνεται η ασιατική θυγατρική χωρίς εγκεκριμένες οικονομικές καταστάσεις στον ενοποιημένο ισολογισμό να «σταθεί» σε δικαστήριο ένα σχέδιο εξυγίανσης, που θα την εξαιρεί.

Χωρίς την Ασία στην εξίσωση, η Folli Follie είναι μια πολύ μικρότερη εταιρεία, με τζίρο 257 εκατ. ευρώ το 2017, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο. Μέσα από τη διαδικασία εξυγίανσης, το λογικό σενάριο είναι να πάρουν τον πλήρη έλεγχό της οι ξένοι ομολογιούχοι, που έχουν το συντριπτικό ποσοστό του χρέους στην κατοχή τους. Τα μεγέθη της εταιρείας και κάθε λογικό σενάριο για την ανάπτυξή της στο μέλλον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πιστωτές θα χάσουν τα περισσότερα κεφάλαιά τους.

Πάντως, οι ομολογιούχοι, έναντι του κινδύνου να χάσουν τα πάντα, φαίνεται ότι στηρίζουν, κατά πλειοψηφία, τη νέα αίτηση για εξυγίανση, ενώ φέρονται να έχουν συμφωνήσει με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του CEO ως το τέλος του έτους.

Αυτή η συμφωνία γεννά, επίσης, ερωτήματα: ο κ. Κουτσολιούτσος θα μείνει στη διοίκηση όλο το κρίσιμο διάστημα που θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για το σχέδιο εξυγίανσης και ουσιαστικά αυτό θα έχει τη δική του σφραγίδα. Οι χειρισμοί που έκανε από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, τον Μάιο, δεν πείθουν ότι μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, όπως έχει ισχυρισθεί, ούτε και ότι πρώτο μέλημα του είναι να υποστηρίξει την εταιρεία και όχι προσωπικά και οικογενειακά συμφέροντα….

Διαβαστε επισης