Πολιτική

Σχέδιο για πάγωμα χρέους και «κλείδωμα» επιτοκίου


Ενα σχέδιο «παγώματος» μέρους του ελληνικού δημοσίου χρέους και περιορισμού του επιτοκιακού κινδύνου συζητείται σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών-ΕΚΤ, με στόχο να ενταχθεί στο πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτων ελάφρυνσης χρέους που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Περιλαμβάνει ανταλλαγή ομολόγων του EFSF με νέα του ESM, μεγαλύτερης διάρκειας και σταθερού χαμηλότερου επιτοκίου

Ομόλογα ονομαστικής αξίας 25 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια ελληνικών συστημικών τραπεζών, προτείνεται να  ανταλλαγούν με μακροχρόνιους τίτλους διάρκειας 30-30% ετών και σταθερού επιτοκίου 1%-1,2%.

Ετσι, αφ' ενός θα επιμηκυνθεί η διάρκεια αποπληρωμής ενός μεγάλου κομματιού του χρέους και παράλλληλα  - με το «κλείδωμα» του επιτοκίου -  θα περιορισθεί ο επιτοκιακός κίνδυνος και θα αποτραπεί ο κίνδυνος  αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης λόγω ανόδου των ευρωεπιτοκίων.

Παράγοντες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου και της Κομισιόν εκτιμούν ότι εάν συμφωνηθεί ένα σταθερό χαμηλό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια των νέων ομολόγων, οι αγορές θα θεωρήσουν την κίνηση αυτή ως ουσιαστική παρέμβαση στο χρέος και θα δείξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα αποκλιμακωθούν περαιτέρω σε βάθος μηνών και θα διευκολυνθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές.

Το σχέδιο εκπονείται σε συνεννόηση με τον ΟΔΔΗΧ και με τις διοικήσεις των τραπεζών που κατέχουν τα προς ανταλλαγήν ομόλογα του EFSF.

Εάν υιοθετηθεί τελικά - ενδεχομένως με επιμέρους τροποποιήσεις και προσαρμογές - θα μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης  για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης-αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που αναμένεται να ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

 

.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις