Πολιτική

Σχέδιο-εφιάλτης από την Κομισιόν!


Συμβιβαστική λύση για να ξεπερασθεί η σύγκρουση Γερμανίας - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος επεξεργάζεται η Κομισιόν, αλλά το σενάριό της είναι εφιαλτικό για την Ελλάδα, που θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της λιτότητας, με πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ ως το 2060.

Σύμφωνα με «διαρροές» από κοινοτικούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών του G7 στο Μπάρι, η Κομισιόν προτίθεται να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες στο Ταμείο μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας, όπου όλα θα εμφανίζονται... ρόδινα, καθώς θα αλλάξει μια βασική παράμετρος των υπολογισμών.

Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα οριοθετηθεί μεταξύ 2% και 2,6% του ΑΕΠ για όλη την περίοδο μετά το 2030, ώστε η Ελλάδα να σηκώσει μεγάλο βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους και να μη χρειασθεί να δεσμευθούν οι Ευρωπαίοι για ενεργοποίηση δραστικών μέτρων, στα οποία αντιδρά η Γερμανία.

Το ΔΝΤ, πάντως, αντιμετωπίζει με δυσπιστία αυτές τις προβλέψεις, καθώς εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, που θα επέτρεπαν να εκτιμηθεί ρεαλιστικά ότι «σηκώνει» μακροπρόθεσμα ένα πλεόνασμα υψηλότερο από 1,5% του ΑΕΠ.

Πάντως, πληροφορίες από το Μπάρι αναφέρουν ότι ο Βόλφκγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε στις συζητήσεις πως αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με ένα συνδυασμό επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δεσμεύθηκε να παρουσιάσει σχετικές προτάσεις.

Οι χθεσινές δηλώσεις Λαγκάρντ και Σόιμπλε κατέστησαν σαφές ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν μετακινηθεί από τις θέσεις τους για το ελληνικό χρέος.

«H θέση μας για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει», τόνισε η Κρ. Λαγκάρντ. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το πακέτο αυτό ελάφρυνσης του χρέους, δεν έχει ακόμη προκύψει αρκετή σαφήνεια πάνω στο όλο θέμα, και έχουμε την ελπίδα ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα συνεχίσουν να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση».

«Εξακολουθώ να είμαι υπέρ της εξεύρεσης λύσης -τουλάχιστον πολιτικής- στις 22 Μαΐου» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. «Βάση παραμένουν οι συμφωνίες του Eurogroup του Μαΐου 2016», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα πρέπει να ληφθούν το 2018 και να μην ξεπερνούν όσα είχαν αναφερθεί, σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης, στην περυσινή απόφαση του Eurogroup.