Πολιτική

Σχέδιο-απάντηση της ΔΕΗ για το άνοιγμα της αγοράς ρεύματος


Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές βρίσκεται το σχέδιο της ΔΕΗ για ταχεία απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος με την μεταφορά πελατολογίου της σε θυγατρικές εταιρείες, των οποίων τα πλειοψηφικά πακέτα θα πουληθούν εν συνεχεία σε ιδιώτες.  Η εταιρεία έχει ξεκινήσει ήδη τις σχετικές διαδικασίες, προσλαμβάνοντας ως σύμβουλο την PriceWaterhouseCoopers και μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διαγωνισμό για  την πώληση.

Ηδη έχει απευθύνει πρόσκληση προς τους ανταγωνιστές της στη λιανική, ζητώντας τους να συνεργαστούν στο σχεδιασμό των θυγατρικών. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στις νέες εταιρείες ως παθητικός μέτοχος προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά πελατών.

Με τον τρόπο αυτό το μερίδιο της στην αγορά θα μειωθεί στα επιβαλλόμενα από μνημονιακές δεσμεύσεις ποσοστά και δεν θα υπάρχει πρακτικά λόγος να διενεργούνται οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ). Η αποτελεσματικότητα αυτών των δημοπρασιών αμφισβητείται από όλες ενδιαφερόμενες πλευρές – η ΔΕΗ μάλιστα επιμένει ότι χάνει, αναγκαζόμενη να πουλάει ρεύμα κάτω του κόστους.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε χθες στη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη και του προέδρους της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, θα συζητηθούν όλες οι πτυχές του ζητήματος και τα βήματα μετάβασης στο target model, το μοντέλο λειτουργίας των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, το οποίο έχει σχεδιαστεί από την Κομισιόν.

Η μετάβαση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το 2018, με την υλοποίηση του σχεδίου της ΔΕΗ και τη  λειτουργία των τεσσάρων χρηματιστηριακών αγορών ηλεκτρικού ρεύματος (προθεσμιακή, προημερήσια, ενδοημερήσια και αγορά εξισορρόπησης), που ουσιαστικά καταργούν το σημερινό μοντέλο.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, όπως και οι αρμόδιοι των Διευθύνσεων Ενέργειας  και Ανταγωνισμού της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, συμμερίζονται την άποψη της ελληνικής πλευράς ότι το εφαρμοζόμενο μοντέλο με ΝΟΜΕ και mandatory pool δεν έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά, καθώς το μερίδιο ιδιωτικών επιχειρήσεων στην αγορά ρεύματος δεν έχει αυξηθεί σημαντικά.

Σχετικές επισημάνσεις έγιναν και στη χθεσινή συνάντηση Σταθάκη-Παναγιωτάκη με εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι διατύπωσαν ερωτήματα γιατί οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν κατορθώσει να  διευρύνουν σημαντικά το μερίδιο τους. Από πλευράς ΔΕΗ παρουσιάστηκαν στοιχεία πού δείχνουν οποία μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών (οφειλέτες, υψηλή τάση, έχοντες ειδικά τιμολόγια κ.α.) παραμένουν αναγκαστικά στη ΔΕΗ.