Πολιτική

Σχέδια και... κόντρες για τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη


Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την ύπαρξη δύο δημόσιων φορέων αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειας και Δήμων) και των κοινωνικών φορέων της πόλης, επανέλαβε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σημειώνοντας ότι "αυτό που συζητάμε είναι το τι θα γίνει στο διάστημα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019".

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο ημερίδας για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε η Εγνατία Οδός Α.Ε, ο κ. Σπίρτζης είπε "χθές κατατέθηκαν οι προτάσεις της διοίκησης του ΟΑΣΘ αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο μεταβατικό στάδιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ ήδη έχουμε αυτές των εργαζομένων στον οργανισμό". Επισήμανε δε, ότι είναι ήδη καταγεγραμμένες οι προτάσεις για τη μεταβατική περίοδο και από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που όπως είπε χαρακτηριστικά "δεν είναι ενιαίες". "

Οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης έχουν μεταξύ τους άλλες προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει γενικά για τους φορείς των μέσων μαζικής μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για το μεταβατικό διάστημα", είπε ο κ. Σπίρτζης και κάλεσε τους εκπροσώπους των φορέων (επιμελητήρια και κοινωνικούς φορείς) να καταθέσουν γραπτώς τις δικές τους προτάσεις εφόσον το επιθυμούν, ώστε να εξεταστούν και να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης στη Βουλή, εντός του Ιουνίου. Ειδικότερα, για την πρόταση της διοίκησης του ΟΑΣΘ, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι θα τη μελετήσει προσεκτικά αν και μεταξύ άλλων τόνισε, «έχουν το θράσος να συζητάνε εξορθολογισμό στο ίδιο μοντέλο, μπας και κάτι αλλάξει. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό το παιχνίδι, σας το χαρίζουμε, πάμε για άλλα».

Αναφερόμενος στο θέμα της εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ, ο κ. Σπίρτζης τόνισε, «τότε θα δούμε αν χρωστάει το δημόσιο στον ΟΑΣΘ ή οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ στο δημόσιο», ενώ στις δηλώσεις του διευκρίνισε ότι εάν η πρόταση της διοίκησης του οργανισμού είναι ικανοποιητική για το μεσοδιάστημα, μέχρι την απευλευθέρωση της αγοράς στο τέλος του 2019, βάσει των επιταγών της ΕΕ, τότε αυτή δεν θα γίνει άμεσα, αλλά προφανώς μετά τον Δεκέμβριο του 2019. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σπίρτζης διαβεβαίωσε ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας των απασχολούμενων στον ΟΑΣΘ και τον ΣΑΣΘ και διατύπωσε την εκτίμησή του ότι θα "χρειαστεί επιπλέον αριθμός εργαζομένων, κυρίως καταρτισμένων και επιστημόνων, που θα μπορούν να αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις τεχνολογικές εξελίξεις". Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο ίδιος διερωτήθηκε φωναχτά "πως θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας εάν ακολουθηθεί το μοντέλο αυτό που ορισμένοι προκρίνουν, δηλαδή να είναι ιδιώτης ο πάροχος του μεταφορικού έργου, που θα αναδειχθεί από ανοικτό, δημόσιο διεθνή διαγωνισμό.

Επιπλέον, ο ίδιος μίλησε για "καραμπινάτες παρανομίες", για σύμβαση του ΟΑΣΘ με το Ελληνικό Δημόσιο που δεν πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως ούτε και η αναθεώρησή της το 2009, και που προβλέπει ότι θα ολοκληρωθεί δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των έργων του μετρό και των επεκτάσεών του, «δηλαδή ποτέ» ή «όποτε». Κατά την ομιλία του στην ημερίδα ο υπουργός μεταξύ άλλων μίλησε για έναν ειλικρινή διάλογο πυο διεξάγεται το τελευταίο εξάμηνο για τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας "δεν θυμάμαι άλλη κυβέρνηση να το έπραξε αυτό" και πρόσθεσε "η αρχή της αποξήλωσης του πουλόβερ είναι κάτι που πονάει, το καταλαβαίνω, αλλά δεν θα σταματήσω" .

Στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, επισήμανε: "Καμιά πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί τα τελευταία χρόνια για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, γιατί αυτό βόλευε πολλούς. Οι πολιτικοί ήταν αμέτοχοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μιλούσε, γιατί μάλλον ήταν βολεμένη και η διοίκηση και οι εργαζόμενοι ήταν αμίλητοι, γιατί επίσης ήταν βολεμένοι. Κανείς δεν βοήθησε από την πολιτική ηγεσία τη Θεσσαλονίκη". Ο ίδιος συνεχάρη την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε.

Η κόντρα του υπουργού με τον πρόεδρο της ΠΕΔ.ΚΜ

Έντονη λεκτική διαμάχη είχαν ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρική Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, όταν ο πρώτος αφού σχολίασε την πρόταση Μητσοτάκη για μείωση μισθών των εργαζομένων και κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΣΘ, γύρισε προς τον δεύτερο και του απηύθυνε το εξής ερώτημα: «Αν είχες εταιρεία δήμαρχε θα ήθελες να καλύπτει το ελληνικό δημόσιο τα ελλείμματά της, να καλύπτει τα ελλείμματα των εταιρειών;».

Ο κ. Κυρίζογλου του απάντησε με τη φράση «ξεκινάς προκλητικά υπουργέ, δεν θα πεις εσύ ποια είναι η θέση των δημάρχων και της ΠΕΔΚΜ», ενώ το κλίμα οξύνθηκε όταν ο υπουργός γνωστοποίησε στους συμεμτέχοντες στην ημερίδα ότι μετά την τοποθέτησή του θα φύγει για Αθήνα.

Έλενα Αλεξιάδου, ΑΠΕ-ΜΠΕ