Επιχειρήσεις

Swiss Re: Η «πολιτική επιδημία» απειλεί την Ευρώπη


Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη είναι η «πολιτική επιδημία» παρατηρούν οι οικονομικοί αναλυτές της Swiss Re. Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δύνανται να πυροδοτήσει μία νέα οικονομική κρίση. Η εκλογή δε, του Ντόναλντ Τράμπ μετά από την διενέργεια του δημοψηφίσματος στην Βρετανία και την τροπή που πήραν τα πράγματα αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο.

Οι Ελβετοί αντασφαλιστές παράλληλα συνυπολογίζουν και τον κίνδυνο που ενέχει πιθανό δημοψήφισμα των Ολλανδών και Αυστριακών για την παραμονή τους στην ΕΕ, ωστόσο η δεύτερη στο κόσμο μεγαλύτερη αντασφαλιστική υποστηρίζει ότι δύσκολα οι δύο αυτές χώρες θα εξέλθουν της ΕΕ. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Δανία είναι επίσης οι χώρες που έχουν βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την σχέση τους με την ΕΕ.

Η Ιταλία θα έλθει αντιμέτωπη με συνταγματικές μεταρρυθμίσεις τον Δεκέμβριο. Η Ολλανδία θα διεξάγει εκλογές τον Μάρτιο του 2017 ενώ, τα κόμματα του ευρωσκεπτικισμού κάλλιστα μπορούν να επηρεάζουν τις αποφάσεις των ψηφοφόρων διατυπώνει η Swiss Re.

Συγκρίνοντας η Swiss Re την Βρετανία με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες που εκφράζουν δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ διατυπώνει ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση  είναι λιγότερο επώδυνη  για την ίδια την Ευρώπη σε σχέση με τις άλλες χώρες καθώς θα πρέπει να εξέλθουν και από την Νομισματική Ενωση και αυτό συνεπάγεται νέα χρηματοοικονομική κρίση.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τους φόβους των αναλυτών για τις επιπτώσεις που θα είχε στην οικονομία η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, στην πράξη οι φόβοι δεν βγήκαν πραγματικοί.

Επί της παρούσης η Swiss Re στην μελέτη της δεν προβλέπει μεγάλη πτώση του ΑΕΠ της Βρετανίας Η το 2017. Οι προβλέψεις συγκεκριμένα μιλούν για αύξηση του ΑΕΠ 1% το 2017 αντί για 2%. Μακροπρόθεσμες προβλέψεις δεν δύνανται να κάνει καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τους όρους εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Για την παγκόσμια οικονομία η Swiss Re δηλώνει συγκρατημένη αισιοδοξία αναθεωρώντας προς τα πάνω τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας από 2,5% στο 2,9% για το 2017.

Ελενα Ερμείδου