Η μεγάλη πρόκληση της διαχείρισης απορριμμάτων είναι ένα από τα κρίσιμα μέτωπα της εποχής μας, επί των οποίων ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) και τα Mέλη του επιδιώκουν σταθερά τον γόνιμο διάλογο. Προβάλλουν υλοποιήσιμες προτάσεις προς την Πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ παράλληλα –επενδύοντας πόρους και γνώση– δημιουργούν νέα προϊόντα που θα συμβάλουν στο όραμα της μετάβασης προς ένα βιώσιμο μέλλον για τη βιομηχανία.
Υλικά όπως τα κομποστοποιήσιμα πλαστικά, προϊόν έρευνας και ανάπτυξης της βιομηχανίας πλαστικών, προσφέρουν μια βιώσιμη λύση, συμβάλλοντας στην ορθή διαχείριση των υλικών μετά τη χρήση τους.
H καλύτερη δυνατή χρήση τους μπορεί να προέλθει από τον καφέ κάδο και τη συλλογή των οργανικών υπολειμμάτων, η οποία έχει γίνει υποχρεωτική με τον Ν.4819/2021, που ρυθμίζει τα ζητήματα αυτά. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει βήματα εφαρμογής του Νόμου αυτού.
Αποτέλεσμα; Η χώρα μας παραμένει τυπικά ευθυγραμμισμένη με τον σχετικό ευρωπαϊκό Κανονισμό, αλλά την ίδια στιγμή οι χώροι υγειονομικής ταφής γεμίζουν με οργανικά απορρίμματα (40-50% κατά βάρος στο σύνολο των απορριμμάτων).
Βιώσιμη επιλογή
Σύμφωνα με διαθέσιμες μελέτες, τα κομποστοποιήσιμα πλαστικά έχουν μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα και εκλύουν λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η διάσπασή τους, δε, σε οργανικά στοιχεία εμπλουτίζει το έδαφος με θρεπτικά συστατικά. Με τη χρήση κομποστοποιήσιμων πλαστικών αποφεύγεται ένα ποσοστό περίπου 35% της ποσότητας οικιακών απορριμμάτων των πράσινων κάδων να κατευθυνθεί στους χώρους υγειονομικής ταφής – το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε περισσότερο από 50% αν μιλήσουμε μόνο για τα απορρίμματα των καταστημάτων εστίασης.
Παράλληλα, βελτιώνεται θεαματικά η καθαρότητα των υλικών που συλλέγονται από τους μπλε κάδους και κατευθύνονται προς ανακύκλωση.
Για να αξιοποιήσουμε πλήρως τα οφέλη των κομποστοποιήσιμων πλαστικών είναι απαραίτητη η επέκταση της διαλογής στην πηγή, με χρήση του καφέ κάδου, σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η ανάπτυξη των καφέ κάδων είναι σποραδική και δεν αρκεί για να δούμε μια πραγματική αλλαγή στον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής.
Είναι σήμερα φανερό ότι απαιτείται μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Η αλλαγή αυτή μπορεί να εκκινήσει σε πρώτη φάση από τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης.
Παράλληλα, η υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού για την ορθή χρήση και διάθεση των κομποστοποιήσιμων πλαστικών είναι απαραίτητη. Η σωστή διαχείριση των προϊόντων μετά τη χρήση τους αποτελεί το κλειδί για τη μεγιστοποίηση των περιβαλλοντικών οφελών τους, όπως υποστηρίζει διαχρονικά ο ΣΒΠΕ.
Η χρηματοδότηση αυτών των πρωτοβουλιών μπορεί να προέλθει από τα τέλη και τους φόρους που έχει συλλέξει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης από τα πλαστικά υλικά.
Με αυτόν τον τρόπο, οι πόροι που προέρχονται από τα πλαστικά αξιοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας για την εφαρμογή λύσεων που αντιμετωπίζουν τη ρύπανση.
Ο ΣΒΠΕ υποστηρίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας η εφαρμογή του Ν.4819/2021, καθώς θα συμβάλει ώστε να επιταχυνθεί η επίτευξη των στόχων της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας.
Με την υλοποίηση της δέσμευσης για ξεχωριστή διαλογή θα επιτύχουμε: θεαματική μείωση των ποσοτήτων αποβλήτων προς τους ΧΥΤΑ, χρήσιμο λίπασμα, πιο καθαρούς μπλε και πράσινους κάδους για περαιτέρω επεξεργασία των αστικών αποβλήτων, αλλά και προώθηση των βιοαποβλήτων προς περαιτέρω επεξεργασία αλλά και παραγωγή ενέργειας.
Hμερίδα του ΣΒΠΕ στη Syskevasia Expo 2024
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) επιδιώκει διαχρονικά να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα Μέλη του με την εφαρμογή νέων νομοθεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει ημερίδα με κύριο θέμα συζήτησης τις απαιτήσεις που θα τεθούν σε ισχύ το αμέσως προσεχές διάστημα.
Η ημερίδα πραγματοποιείται το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στις 12:00 κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης Syskevasia Expo 2024 (31 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2024, εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo).
Η ημερίδα θα εστιάσει στις τρέχουσες εξελίξεις στον κλάδο, με παρουσιάσεις από εξειδικευμένα στελέχη δύο σημαντικών για τον κλάδο τους εταιρειών: της Alpla Greece και της TÜV AUSTRIA Hellas.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα δοθεί έμφαση στις θεματικές:
- Θέσπιση χρήσης ανακυκλωμένου περιεχομένου σε νέες συσκευασίες: Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει νέες αυστηρές προδιαγραφές για την αύξηση του ποσοστού ανακυκλωμένου υλικού στις συσκευασίες, θέτοντας τις επιχειρήσεις του κλάδου ενώπιον νέων προκλήσεων, αλλά και ανοίγοντας νέες αγορές.
- Νέες πιστοποιήσεις: Τα μέλη του ΣΒΠΕ που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της συσκευασίας οφείλουν να λάβουν νέες πιστοποιήσεις ενόψει της νομοθεσίας που τίθεται σε ισχύ το 2025. Η ημερίδα θα ενημερώσει για τις απαραίτητες διαδικασίες και τα οφέλη της πιστοποίησης.
- Βιώσιμη ανάπτυξη: Η στροφή προς ένα βιώσιμο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης πλαστικών αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη. Στην ημερίδα θα αναδειχθούν βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμες λύσεις που μπορούν να υιοθετηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ημερίδα θα είναι διαθέσιμες τις επόμενες εβδομάδες.
Στις 12 Νοεμβρίου στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ το Plastainability 2024
Τις ετοιμασίες για το δεύτερο στη σειρά Συνέδριο Plastainability έχει ξεκινήσει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ), μετά την περσινή διοργάνωση (Plastainability 2023: Rethinking Plastics) που ξεπέρασε κάθε προσδοκία συγκεντρώνοντας εκατοντάδες συνέδρους από πολλούς κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας. Το Plastainability 2024 με τον ειδικό τίτλο «Transition in Progress» θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου 2024 στο ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, με στόχο να τεθούν τα θεμέλια για μια νέα εποχή υπεύθυνης παραγωγής, διαχείρισης και κατανάλωσης πλαστικών.
Μετά την πρόσφατη ψήφιση του Κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας (PPWR), η ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις. Με πλήθος ομιλιών και την παρουσία παραγόντων της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών, το Συνέδριο θα διερευνήσει τρόπους με τους οποίους ο κλάδος μπορεί να προσαρμοστεί στην εφαρμογή των επικείμενων νομοθεσιών και να αναπτυχθεί προς ένα βιώσιμο μέλλον, αναδεικνύοντας την αξία της καινοτομίας, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες και κυκλικές πρακτικές, επανασχεδιάζοντας διαδικασίες και προϊόντα.
Το Plastainability εξελίσσεται σε έναν σημαντικό θεσμό για τη βιώσιμη διαχείριση των πλαστικών, ενδυναμώνει τη διεθνή του διάσταση και προωθεί τον
ουσιαστικό διάλογο. Ο ΣΒΠΕ απευθύνει πρόσκληση προς τα Μέλη του, τους εκπροσώπους της Πολιτείας, την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, τα Media και κάθε ενδιαφερόμενο μέρος να συνεισφέρουν στον πλούτο της συζήτησης και στην ανάδειξη των βασικών ζητημάτων που αφορούν την κυκλική οικονομία ως αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της.