Πολιτική

Στυλιανίδης: Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κλειδί για τον περιορισμό των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών


Στη γόνιμη και παραγωγική, όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδη, καθώς και στην σημασία της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας Χρήστος Στυλιανίδης σήμερα από την Κύπρο όπου βρίσκεται. 

Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία και σε αυτήν οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ αναφέρθηκαν στους τρόπους αντιμετώπισης ζητημάτων φυσικών καταστροφών, πυρκαγιών, Πράσινης Μετάβασης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας. 

«Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν για να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων στα θέματα κλιματικής αλλαγής και στα θέματα συνεργασίας εντός ευρωπαϊκών οργάνων, αλλά και στην περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβο του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, στις οποίες, όπως είπε, περιλαμβάνεται και ένα Memorandum of Understanding μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. «Ακριβώς για να ξεκινήσει η περιφερειακή συνεργασία στην Πολιτική Προστασία, αλλά υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του RescEU», επεσήμανε χαρακτηριστικά. 

Αναπτύσσοντας τη σημασία της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών μιας ή περισσοτέρων χωρών και σε ό,τι αφορά στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, είπε ότι αυτός προσφέρει ευρωπαϊκή κάλυψη, ανοίγει νέες κατευθύνσεις και προσφέρει χρηματοδοτικές λύσεις.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι φυσικές καταστροφές όπως εξελίσσονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και πολύ σωστά το λέμε κλιματική κρίση, δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν από καμία χώρα μόνη της, όσο μεγάλη και αν είναι. Για πρώτη φορά το προηγούμενο καλοκαίρι είχαμε ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας από την Γερμανία και τη Γαλλία. Η Ελλάδα συνέδραμε με αεροπλάνα σε δύο περιπτώσεις για να βοηθήσει τη Γαλλία. Και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Μόνο με την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής κρίσης», τόνισε, ενώ σημείωσε τον ρόλο που διαδραματίζουν Ελλάδα και Κύπρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και την σημασία της παροχής βοήθειας από την ΕΕ προς την Κύπρο σε όποια περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδης ανέφερε ότι στο ζήτημα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη θεσμοθέτησης μιας περιφερειακής συνεργασίας, στο πλαίσιο των τριμερών μηχανισμών που έχουν εγκαθιδρυθεί με κράτη της περιοχής.

«Είναι γεγονός ότι η αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι σεισμοί και άλλες καταστροφές προϋποθέτουν έγκυρη και προληπτική δράση και απαιτούν συνέργειες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας στα θέματα κλιματικής κρίσης θα συνεχιστεί με έναν αμοιβαία επωφελή τρόπο», τόνισε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα πρόκειται να πραγματοποιηθεί τελετή υπογραφής συμφωνίας ανάμεσα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας και το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου για την ενίσχυση των κοινών προσπαθειών που καταβάλλουν οι δύο πυροσβεστικές υπηρεσίες Ελλάδας και Κύπρου και εξεύρεση κοινών σημείων συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβαστε επισης