Στριμώχτηκε ο Ερντογάν στη Λιβύη, καθώς το αεροπορικό χτύπημα στην καταληφθείσα αεροπορική βάση al Watiya, φρέναρε τα σχέδια της Τουρκίας.
Οι Σύροι μισθοφόροι και τα τουρκικής κατασκευής drones μέχρι τότε έφεραν επιτυχίες στην κυβέρνηση της Τρίπολης έναντι των δυνάμεων του Χάφταρ, όμως όταν σοβάρεψε η κατάσταση και χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονα οπλικά συστήματα και δορυφόροι, φάνηκε ότι τα τουρκικής κατασκευής όπλα, οι μισθοφόροι και ο ναυτικός αποκλεισμός δεν έχουν αποτελέσματα στο σύγχρονο πεδίο μάχης.
Οι δύο παρατάξεις Σάρατζ-Χάφταρ φέρονται να εξοπλίζονται και με πιο σύγχρονα όπλα, όπως οι S-300, και το σκηνικό φαίνεται να ανεβάει στρατιωτικά επίπεδο.
Η Γαλλία
Διπλωματικά, το τουρκογαλλικό ενδονατοϊκό επεισόδιο και λεκτική στήριξη της ηγεσίας του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, εξόργισε τους Γάλλους, που το πρώτο που κάνουν είναι ότι εξοπλίζουν την Αίγυτπο, με αεροπορικά και ναυτικά μέσα. Ο Αλ Σίτι έχει στείλει τελεσίγραφο στον Ερντογάν και ουσιατικά έχει όλους τους Άραβες μαζί του, γεγονός που φαίνεται από τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις του Αραβικού Συνδέσμου.
Η ΝΑΤΟϊκή "στήριξη" στην Τουρκία γύρισε "μπουμεραγκ" στον Ερντογάν που κάνει άλλες κινήσεις όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί και η εμπλοκή στη διαμάχη Αρμενίας-Αζερμπαίτζάν. Όμως το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εμπλακεί στη Λιβύη, όπως δεν ενεπλάκη στη Συρία και πριν την πρώτη τουρκική εισβολή οι τέσσερις ΝΑΤΟίκές δυνάμεις που διατηρούσαν πυραυλικά αντιαεροπορικά σύστήματα patriot (ΗΠΑ, Γερμνανία, Ισπανία, Ολλανδία) τα απέρυραν.
Η Ιταλία, που διακαώς προσπαθεί η Τουρκία να δείξει ότι είναι μαζί της στη Λιβύη, έχει δική της ατζέντα με βασικό πρόβλημα το μεταναστευτικό και όπως φάνηκε και στην επιχείρηση "Ειρήνη" είναι "ναι μεν αλλά".
Και όσο ΗΠΑ και Ρωσία, δεν ξεκαθαρίζουν τη στάση τους, ο Ερντογάν θα κάνει παιχνίδι. Ωστόσο με τη στήριξη μόνο του Κατάρ δε μπορεί να πετύχει πολλά, καθώς απέναντι έχει το σύνολο των Αράβων και χώρες μεγαλύτερες και καλύτερα εξοπλισμένες όπως η Αίγυπτος.