Έχει στριμωχτεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εξωτερικό και σε εσωτερικό, όμως συνεχίζει να παζαρεύει σχεδόν με όλους τους μεγάλους παίκτες στο διεθνές σύστημα.
Με τις ΗΠΑ επιχειρεί μια επικοινωνία κορυφής με το νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οποίος είναι όμως πιο θεσμικός από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, και έχει ήδη θέσει μια σειρά από ζητήματα στην Άγκυρα που ξεκινούν από τους S-400 και φτάνουν στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εντούτοις αξίζει να επισημανθεί ότι έχει καθυστερήσει η υπόθεση της Halk Bank στις ΗΠΑ που θα είναι βαρόμετρο για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Με τη Ρωσία, παρά τα αντικρουόμενα συμφέροντα σε Συρία, Λιβύη και Ουκρανία, φαίνεται να συνεχίζεται η συνεργασία με διάφορες εκφάνσεις ανά περίπτωση.
Αντίστοιχη είναι και η σχέση Τουρκίας - Κίνας που παρά τα πολλά και μεγάλα "αγκάθια" τελικά φαίνεται να συμπλέουν στη... διόρυγα της Κωνσταντινούπολης.
Παράλληλα και με την ΕΕ οι σχέσεις έχουν αποτελματωθεί, όμως οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να δώσουν εκατομμύρια ευρώ στον Ερντογάν για να ελέγξει το μεταναστευτικό το οποίο εκείνος προωθεί.
Ο Ερντογαν επιχειρεί επαναπροσέγγιση με την Αϊγυτπο και με το Ισραήλ, όμως η πρώτη έχει θέσει πολλά ζητήματα στα οποία πρέπει να οπισθοχωρήσει η Τουρκία, ενώ με το δεύτερο, όσο παραμένει ο Μπ.Νετανιάχου στην ηγεσία, είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει σοβαρή επαναπροσέγγιση.
Έτσι ο Τούρκος πρόεδρος που έχει να αντιμετωπίσει και την οικονομία στο εσωτερικό, παζαρεύει μέχρι τέλους και σίγουρα κάτι θα πάρει στο τέλος.