Διεθνή

Στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα, γύρισαν πίσω έπειτα


Περίπου είκοσι βορειοκορεάτες στρατιωτικοί πέρασαν για σύντομο χρονικό διάστημα προχθές Κυριακή τα σύνορα, προτού νοτιοκορεατικές δυνάμεις ανοίξουν πυρ προειδοποιητικά και τους αναγκάσουν να υποχωρήσουν, ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ.

«Οι βορειοκορεάτες στρατιώτες εργάζονταν στο εσωτερικό της DMZ (σ.σ. της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης) και για μικρό χρονικό διάστημα πέρασαν τη στρατιωτική διαχωριστική γραμμή», εξήγησε το επιτελείο.

Η DMZ χωρίζει τα δυο εχθρικά κράτη από το 1953.

«Αφού ο στρατός μας εξέπεμψε προειδοποιητικά μηνύματα κι άνοιξε πυρ προειδοποιητικά, υποχώρησαν προς τον βορρά», συνέχισε το επιτελείο. Πέρα από αυτό, «δεν παρατηρήθηκε καμιά (άλλη) ασυνήθιστη κίνηση», διευκρίνισε.

Παρά την ονομασία της, και στις δυο πλευρές της DMZ, πλάτους τεσσάρων χιλιομέτρων, υπάρχουν εκτεταμένες οχυρωματικές θέσεις, ωστόσο η στρατιωτική διαχωριστική γραμμή, στο μέσον της, δεν έχει παρά πινακίδες ανά 100 μέτρα, που δεν έχουν αντικατασταθεί εδώ και πάνω από 70 χρόνια. Στρατιώτες και των δυο πλευρών περιπολούν τακτικά μέσα στη ζώνη, κάτι που ενίοτε προκαλεί αψιμαχίες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοτιοκορεατικού επιτελείο, επρόκειτο κατά τα φαινόμενα για εισβολή που έγινε κατά λάθος.

Στη DMZ το τρέχον διάστημα η βλάστηση είναι πυκνή και «η στρατιωτική διαχωριστική γραμμή δεν είναι ορατή καθαρά», εξήγησε στον Τύπο.

Οι βορειοκορεάτες στρατιωτικοί κινούνταν ανάμεσα σε θάμνους και «τους είδαμε λίγο προτού διασχίσουν» τη στρατιωτική διαχωριστική γραμμή, συνέχισε. «Νομίζουμε πως δεν είχαν πρόθεση να εισβάλλουν, με δεδομένο ότι υποχώρησαν αμέσως προς βορρά μετά τα προειδοποιητικά μηνύματα και τα προειδοποιητικά πυρά».

Το συμβάν καταγράφεται καθώς οι σχέσεις της Βόρειας και της Νότιας Κορέας διέρχονται περίοδο που συγκαταλέγεται στις πιο τεταμένες εδώ και χρόνια.

Από τεχνική σκοπιά, οι δύο χώρες παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς ο πόλεμος ανάμεσά τους (1950-1953) δεν τερματίστηκε παρά με απλή ανακωχή, ουδέποτε υπογράφτηκε συνθήκη ειρήνης.

πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβαστε επισης