Διεθνή

Στρατηγικό άνοιγμα του Ερντογάν στην Ισπανία, με αγορά εξοπλισμών


Βρήκε τρόπο να διεμβολίσει την ελληνογαλλική συμμαχία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οποίος στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Ισπανία εξήγγειλε την αγορά νέων οπλικών συστημάτων.

Η στρατηγική

Ο Ερντογάν αφού "έχασε" την Ιταλία καθώς αποδείχτηκε αναξιόπιστος στην υπόσχεση για συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη, τώρα στρέφεται στην Ισπανία, χώρα επίσης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με αξιόλογα ναυπηγεία, για τη "Γαλάζια Πατρίδα". Η Ισπανία δεν φαίνεται να έχει εμπλακεί σημαντικά στην υπόθεση της Λιβύης, αλλά έχει στραμμένη την προσοχή της στο νότο της όπου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με μετανάστες που διέρχονται κυρίως από το Μαρόκο. Η Τουρκία στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει να δημιουργήσει εικόνα στήριξή της από τη Μαδρίτη, η οποία κρατάει χαμηλούς τόνους, αλλά έχει πολλά εξοπλιστικά συμβόλαια με την Άγκυρα.

Οι εξοπλισμοί

Το μεγαλύτερο τουρκο ισπανικό πρόγραμμα είναι το Anatolu που ξεκίνησε από μίνι-αεροπλανοφόρο, έγινε πλοιο αμφίβιων επιχειρήσεων και τελικά φαίνεται ότι θα γίνει πλωτή πλατφόρμα προσνηώσεως/απωνηώσεως drones.  Το σκάφος, περίπου 25.000 τόνων, είναι ένα σχέδιο της ισπανικής Navantia και αποτελεί μια εκδοχή-προσαρμογή σε τουρκικές απαιτήσεις του αντίστοιχου ισπανικού Juan Carlos. Σημειώνεται ενώ υπάρχουν και άλλα μικρότερες συνεργασίες.

Ο Ερντογάν που μεταβαίνει στη Μαδρίτη με το μισό υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ επιθυμεί δεύτερο "Αnadolu", ενώ το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό φέρεται να ενδιαφέρεται και για την προμήθεια ισπανικών φρεγατών F-110 (που ήταν υποψήφιες και για ΠΝ) αλλά και υποβρυχίων S-80, τα οποία επίσης η ισπανική εταιρεία Navantia κατασκευάζει για το ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι ναυπηγούν τις δικές τους Φρεγάτες (πρόγραμμα Milgem για κορβέτες φρεγάτες και αντιτορπιλικά), αλλά το μεγαλύτερο εξ αυτών πλοίο (αντιτορπιλικό) θα είναι μικρότερο από τις F110  και το αμερικανικό εμπάργκο για του κάθετους εκτοξευτήρες ΜΚ41, έχει κολλήσει τη ναυπήγηση.

Ακόμη η Άγκυρα ετοιμάζεται να παραλάβει το πρώτο από τα γερμανικής κατασκευής υποβρύχια type214 (σαν τα ελληνικά, αλλά λίγο μεγαλύτερα), και αποτελεί ερωτηματικό πώς στρέφεται στην Ισπανία για υποβρύχια, εκτός και αν επιδιώκει την πάγια μεταφορά τεχνογνωσίας και σε αυτό τον υποτομέα ναυπηγικής, γνωρίζει ότι οι Πράσινοι θα επιβάλλουν εμπάργκο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα ισπανικά S-80 κοστίζουν σχεδόν διπλάσια από type214 και το πρώτο εξ αυτών καθελκύστηκε μόλις φέτος. Γερμανικά υποβρύχια έχουν εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία, η Νότιος Κορέα και η Πορτογαλία, ενώ ισπανικά μόνο το πολεμικό ναυτικό της ίδιας της χώρας.

Μεγάλο επίσης θα είναι το κόστος της αγοράς νέων οπλικών συστημάτων και καθώς η Άγκυρα βρίσκεται ήδη σε περιδίνηση της τουρκικής λίρας και το φάντασμα κυρώσεων να πλανάται, αποτελεί ερωτηματικό που θα βρει να χρήματα.

 

Διαβαστε επισης