Πολιτική

Στρατηγική σύγκρουσης του Ερντογάν με τη Δύση


 Η σημερινή επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ρωσία και η συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αποτελεί τρανή απόδειξη ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι διατεθειμένος να συνεχίσει την στρατηγική σύγκρουσης με την Δύση, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ο «σουλτάνος» επέλεξε την Μόσχα και τον μέχρι πρότινος «θανάσιμο εχθρό» του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να πραγματοποιήσει το πρώτο επίσημο ταξίδι του, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Σημειολογικά και μόνο η επιλογή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Ερντογάν γυρίζει την πλάτη στους ευρωπαίους και τις ΗΠΑ, καταδεικνύοντας με εμφατικό τρόπο ότι αναζητά συμμαχίες εκτός Δύσης και μάλιστα με ένα πολύ ισχυρό γεωπολιτικό «παίκτη», όπως η Ρωσία. Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα αποτελεί κομβικό στέλεχος του ΝΑΤΟ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις της με τη Δύση.

Η πολιτική συγκυρία που γίνεται η επίσκεψη στη Ρωσία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν, έχουν βγάλει τα μαχαίρια απέναντι στις ΕΕ και τις ΗΠΑ. Σε μία τέτοια συγκυρία, όπου οι τόνοι της αντιπαράθεσης έχουν ανέβει, ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να καταδείξει ότι μπορεί να αλλάξει γεωπολιτική ρότα στην Τουρκία και να γυρίσει την πλάτη στους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της Αγκυρας, από την κεμαλική εποχή και έπειτα.

Πέρα από την σημειολογία και τα μηνύματα που θέλει να στείλει στη Δύση, ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει με το ταξίδι του στη Μόσχα, την υπογραφή διμερών συμφωνιών με την Ρωσία, που θα έχουν ως κεντρικό άξονα την ενέργεια. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το σχέδιο αναβίωσης του πρότζεκτ του Turkish Stream αναμένεται να τεθεί επί τάπητος. Ένα πρότζεκτ που είχε «παγώσει» τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία. Επανέναρξη αναμένεται και για το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας, Ακούγιου, με προϋπολογισμό 25 δισ. δολάρια, το οποίο θα κατασκευαστεί από ρώσους και έχει μείνει πίσω στα χρονοδιαγράμματα. 

Ένα από τα κύρια θέματα στην ατζέντα Ερντογάν θα είναι και η μετρίαση των περιορισμών που επέβαλλε η Ρωσία στην Αγκυρα, μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους της, τον περασμένο Νοέμβριο. Περιορισμοί που έπληξαν σημαντικά την τουρκική οικονομία. Παράλληλα Ερντογάν και Πούτιν αναμένεται να συζητήσουν και άλλα θέματα που άπτονται της οικονομίας και στα οποία οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν.

Στο τραπέζι της συζήτησης θα «πέσει» και από τις δύο πλευρές η συριακή κρίση. Οι δύο χώρες είχαν έντονες διαφωνίες στο παρελθόν σε ότι αφορά τον τρόπο αλλά και τις μεθόδους για την επίλυση της συριακής κρίσης και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να φανεί, αν έχει βρεθεί μονοπάτι σύγκλισης ανάμεσα σε Μόσχα και Αγκυρα. Ενδεχόμενη συμπόρευση-«συμμαχία» Ρωσίας-Τουρκίας στο συριακό, αλλάζει το γεωπολιτικό σκηνικό στην περιοχή και δημιουργεί επιπρόσθετα «αγκάθια» στις σχέσεις της Αγκυρας με τη Δύση.