Tα βήματα της Ελλάδας προς ένα σταθερό και προβλέψιμο επενδυτικό περιβάλλον για την φαρμακευτική βιομηχανία, παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Στόχος, όπως σημείωσε, είναι να μειωθεί το clawback πάνω από 300 εκατ. ευρώ, από τα 1 δισ. που έχει φτάσει τώρα.
«Αν και μικρή χώρα η Ελλάδα με πληθυσμό - που αντιστοιχεί στο 2% του ευρωπαϊκού - έχει σημαντική φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία συνεισφέρει σε ποσοστό 10% των παραγόμενων φαρμάκων στην ΕΕ», επισήμανε ο κος Γεωργιάδης. Η παραγωγή αυτή μπορεί να αυξηθεί και άλλο, όπως εκτίμησε, καλώντας την φαρμακοβιομηχανία να αξιοποιήσει το επενδυτικό clawback από τις κλινικές μελέτες για την παραγωγή φαρμακευτικών αγαθών στην Ελλάδα. «Έχουμε το σωστό επιχειρηματικό περιβάλλον, έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους, και έχουμε και το επενδυτικό clawback που είναι ένα πολύ καλό κίνητρο» κατέληξε, τονίζοντας πως η κυβέρνηση κατανοεί και σέβεται τις ανησυχίες της βιομηχανίας.
«Καινοτομία σημαίνει πολυάριθμα φάρμακα και εξατομικευμένη ιατρική. Αυτό επιφέρει προκλήσεις για την χρηματοδότηση γιατί έχουμε πιο ακριβά φάρμακα που στοχεύουν σε λιγότερους ανθρώπους. Πρέπει όμως να το κάνουμε» ανέφερε παίρνοντας τον λόγο η Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέας, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Ελληνική Δημοκρατία. Όπως παραδέχτηκε, ωστόσο, τα υπάρχοντα εργαλεία ίσως να μην είναι επαρκή.
Συνεπώς, επισήμανε: «το πρώτο βήμα είναι να θέσουμε τους μηχανισμούς εκείνους που θα μας δώσουν σωστά στοιχεία στον σωστό χρόνο, ώστε να μπορούμε να χαράξουμε τεκμηριωμένες πολιτικές, σε ένα περιβάλλον που οι πόροι σπανίζουν. Είμαστε ανοιχτοί στις ανάγκες ασθενών και της βιομηχανίας». Η κα. Καρασιώτου τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, για τον έλεγχο του clawback, τον προσδιορισμού του κόστους για την πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία και τον εντοπισμό μέτρων για την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
«Διερευνούμε πολιτικές που δημιουργούν ένα βιώσιμο οικονομικό περιβάλλον και ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει πρώιμη πρόσβαση για τους ασθενείς στα φάρμακα και προβλεψιμότητα για τις φαρμακευτικές εταιρείες» ανέφερε με τη σειρά του ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, Σύμβουλος Πρωθυπουργού για θέματα Υγείας, αναγνωρίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σημαντική φαρμακευτική παραγωγή στην Ελλάδα. «Η κρίση της πανδημίας μας δίδαξε ότι η ΕΕ πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική και να διασφαλίσει την στρατηγική της αυτονομία» τόνισε ο κος Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι σε λίγες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει η συμμαχία για τα κρίσιμα φάρμακα. «Η Ελλάδα θα επωφεληθεί με τον συντονισμό και τις συνέργειες που θα δημιουργηθούν» κατέληξε.