Πολιτική

Στοχευμένος ανασχηματισμός – Οι προτεραιότητες Τσίπρα και οι αμετακίνητοι υπουργοί


Με την επίσημη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ξεκινά μια νέα προσπάθεια βελτίωσης του οικονομικού και κοινωνικού κλίματος, που έχει επιβαρυνθεί  τους δύο τελευταίους μήνες από τις φονικές πυρκαγιές και τις εξελίξεις σκοπιανό-μακεδονικό. Η κυβέρνηση επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει επικοινωνιακά και ουσιαστικά  την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να χαράξει οικονομική και δημοσιονομική πολιτική χωρίς «υπαγορεύσεις» από τους δανειστές. Επί τάπητος τα θέματα κοινωνικής πολιτικής και ο ανασχηματισμός, που θα συνδυασθεί με κινήσεις για ενεργοποίηση της οργανωμένης βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποφεύγοντας τους πανηγυρισμούς και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα,  το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου θέλει να δώσει έμφαση στα ουσιαστικά αποτελέσματα της τριετούς κυβερνητικής προσπάθειας, που οδήγησε στη δημοσιονομική σταθεροποίηση με παράλληλη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των οικονομικά ασθενέστερων.

Παράλληλα με τον «απολογισμό»  επιδιώκεται να  δοθεί ένα σαφές μήνυμα για τις κυβερνητικές επιλογές και τις κατευθύνσεις οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στην πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο,  η οποία ξεκινά τώρα και θα συμπέσει με μια άτυπη προεκλογική περίοδο.

 Διάγγελμα τώρα, εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Το στίγμα προθέσεων και  σχεδιασμών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα δοθεί το επόμενο διήμερο,  με δηλώσεις και σε τηλεοπτικό διάγγελμα για το τέλος των μνημονίων, την επάνοδο  στην κανονικότητα και τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες οι σχεδιασμοί αυτοί θα λάβουν τη μορφή συγκεκριμένων μέτρων και θα αποτελέσουν αντικείμενο εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου.

Στο μεσοδιάστημα μέχρι τη ΔΕΘ θα έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις και για την ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Ο ανασχηματισμός ήταν στην ατζέντα του πρωθυπουργού τους τελευταίους μήνες, χωρίς να αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας. Όμως, η τραγωδία με τις πυρκαγιές κατέστησε επιβεβλημένη την επίσπευση αλλαγών, που δεν θα έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την άποψη ότι το «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρής έκτασης: Λίγες αλλαγές προσώπων, επιλεκτικές και «στοχευμένες». Θα αποβλέπουν στη βελτίωση της αποδοτικότητας σε συγκεκριμένους τομείς κυβερνητικού έργο, όπου έχουν διαπιστωθεί αστοχίες, αναποτελεσματικότητα και δυσλειτουργίες.

Αναντικατάστατοι και αμετακίνητοι

Αλλαγές δεν πρόκειται να γίνουν στα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, όπου οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Κοτζιάς  θεωρούνται πλέον αναντικατάστατοι.

Για τον ΥΠΕΞ ακούστηκαν πολλά τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμη και επικρίσεις από τους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως οι χειρισμοί στο σκοπιανό, στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, στα θέματα με την Αλβανία κλπ θεωρούνται πλέον απόλυτα επιτυχείς, ανεβάζοντας τις «μετοχές» του.

Αμετακίνητοι θεωρούνται επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Επικρατείας Αλέξανδρος Φλαμπουράρης, Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Από την Κουμουνδούρου έχουν διαρρεύσει σενάρια αλλαγών στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με μετακινήσεις υπουργών και αντικατάσταση υφυπουργών.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τα χαρτοφυλάκια των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπουργικά χαρτοφυλάκια θα διατηρήσουν ο Πάνος Καμμένος – ενδεχομένως μετακινούμενος από το ΥΠΕΘΑ -  και η Ελενα Κουντουρά.

Οσον αφορά το χρόνο, κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν πολύ πιθανό ο ανασχηματισμός να γίνει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

Διαβαστε επισης