Πολιτική

Στουρνάρας: Να κλείσει η αξιολόγηση τώρα, για να αποφύγουμε τα χειρότερα


Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει τώρα, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιώντας την κυβέρνηση και τη Βουλή ότι αργότερα «οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες - και ίσως να είναι πολύ αργά». Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την ενδιάμεση έκθεσή της ΤτΕ για την νομισματική πολιτική, ο κεντρικός τραπεζίτης διατύπωσε θετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία βγαίνει από την ύφεση και θα παρουσιάσει επιταχυνόμενους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη διόρθωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών της που την οδήγησαν στη κρίση. Ειδικότερα, επιτεύχθηκαν:

• αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς η βελτίωση του “διαρθρωτικού” πρωτογενούς δημοσιονομικού αποτελέσματος την περίοδο 2009-2016 κατά περισσότερο από 17 εκατοστιαίες μονάδες του δυνητικού ΑΕΠ ήταν διπλάσια από την προσαρμογή που πέτυχαν άλλα κράτη-μέλη τα οποία εφάρμοσαν προγράμματα της ΕΕ-ΔΝΤ,

•  ανάκτηση  ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους εργασίας, που είχε απολεσθεί μεταξύ 2000 και 2009,

• εξάλειψη του ελλείμματος στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, με τη συνολική βελτίωση την περίοδο 2008-2016 να προσεγγίζει τις 15 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ,

• ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, με αποτέλεσμα να αντεπεξέλθει με επιτυχία στην κρίση και τη φυγή των καταθέσεων,

• σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων, καθώς και στη δημόσια διοίκηση.

Γιια την ανάπτυξη ανέφερε ότι το 2016 «η αύξηση του ΑΕΠ ήταν της τάξεως του 0,4%. Για το 2017 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,5%, ο οποίος εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί στο 3% τα έτη 2018 και 2019, βασιζόμενος στην άνοδο των επενδύσεων, της κατανάλωσης και των εξαγωγών».

Όσον αφορά την αξιολόγηση ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τώρα ή αργότερα. Αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες. Αργότερα ίσως θα είναι πολύ αργά. Σε ότι ακολουθεί, θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί τώρα».

Ο Γ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι το 2016 υπήρξε πρόοδος με θετική επίδραση στην ρευστότητα και τόνισε ότι στην οικονομία «έχει διαμορφωθεί θετική δυναμική».

Οπως είπε, «η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος το 2016 είχε θετική επίδραση στη ρευστότητα και στο κλίμα εμπιστοσύνης,και αντανακλάται στη θετική εξέλιξη του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του έτους, τις θετικές δημοσιονομικές εξελίξεις αλλά και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών. Το γεγονός αυτό ενισχύει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, αλλά και επιτακτικό, σε μία περίοδο εξωτερικών κλυδωνισμών και ενδεχόμενων κινδύνων», επεσήμανε ο Γ. Στουρνάρας.

«η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία πρέπει να διασφαλιστεί με την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και να στηριχθεί στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος και στην επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί».

«Αυτό», συνέχισε ο Γ. Στουρνάρας, «θα διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων για τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Κάτι τέτοιο θα προλειάνει το έδαφος για την πλήρη επάνοδο του ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές».