Την πεπόιθηση πως η αναταραχή στη Μέση Ανατολή αλλάζει την ισορροπία στη νομισματική πολιτική, κατά της περαιτέρω σύσφιξης, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη στους Financial Times.
Ο επικεφαλής της ΤτΕ τόνισε: "Είναι θέμα κοινής λογικής. Αν υπάρχει μια νέα πηγή αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, όπου είναι εντελώς άγνωστο τι πρόκειται να συμβεί - είμαστε στο σκοτάδι - είναι καλύτερα να κρατήσουμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές και να είμαστε προσεκτικοί να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας".
Παράλληλα, σημειώνει τον κίνδυνο ένα νέο ράλι των τιμών του πετρελαίου να δημιουργήσει νέες πληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες της ζώνης του ευρώ, ενώ προσθέτει ότι "μια ανθρωπιστική κρίση" στη Γάζα θα προκαλέσει μεγάλες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.
"Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Εάν υπάρξει έξοδος ανθρώπων, ξέρουμε εξ ορισμού ότι η Ευρώπη και ο ευρωπαϊκός νότος θα είναι ο πρώτος σταθμός, επομένως αυτό θα είναι ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα", δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε "κρίσιμο σημείο".
Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως αν συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια "διατρέχουμε τον κίνδυνο να σπάσει κάτι".
"Υπάρχει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού, είμαστε σχεδόν στάσιμοι στη δραστηριότητα της Ευρωζώνης και έχουμε γνωρίσει μείωση του δανεισμού από τις τράπεζες", ανέφερε.
Σχετικά με το χρονίκο σημείο που θα μπορούσε η ΕΚΤ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υπογράμμισε ότι "αν ο πληθωρισμός στα μέσα του επόμενου έτους... πέσει κοντά στο 3%, τότε ενδεχομένως να είναι η στιγμή για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μια μείωση επιτοκίων".