Οικονομία

Στουρνάρας: Η επενδυτική βαθμίδα είναι απαρχή προσπάθειας για την ευημερία του ελληνικού λαού


«Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, τη χρονιά που μας πέρασε, σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα και είναι η απαρχή μιας νέας προσπάθειας για να αυξηθεί η ευημερία του ελληνικού λαού» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο προσωπικό της Τράπεζας κατά τη διάρκεια της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Συμπλήρωσε δε ότι «οι θυσίες των συμπολιτών μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, μαζί με την πρωτοφανή, στα ιστορικά χρονικά, στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις και τις υπεύθυνες πολιτικές των κυβερνήσεων, έπιασαν τόπο».

Για το 2024 ανέφερε ότι θα είναι μια χρονιά ελπίδων αλλά και προκλήσεων, όπως για παράδειγμα αυτών που συνεπάγεται η κλιματική κρίση και η γεωπολιτική αβεβαιότητα. Όλες όμως οι μεγάλες προκλήσεις, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, απαιτούν περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη. «Δεν θα υπάρξει οριστική απάντηση στις νέες μεγάλες προκλήσεις χωρίς μεγαλύτερη και ευρύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και δημιουργία μιας πραγματικής ένωσης των αγορών κεφαλαίων» σημείωσε.

Φέτος εξάλλου συμπληρώνονται 25 χρόνια από την υιοθέτηση του ευρώ (1/1/1999) ενώ ενάμιση χρόνο μετά τον Ιούνιο του 2000, αποφασίζεται η ένταξη στην Ευρωζώνη και της Ελλάδα. Η χώρα μας πρόλαβε μάλιστα να καλύψει το χαμένο έδαφος στις προπαρασκευαστικές ενέργειες για το νέο νόμισμα και έτσι τον Ιανουάριο του 2002 τα τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ τέθηκαν σε κυκλοφορία στην Ελλάδα ταυτόχρονα με τα άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.

Ο ίδιος, όπως υπενθύμισε, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις τής κυβέρνησης Σημίτη για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και του μέλους της Νομισματικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων την περίοδο 1994-2000. Χαρακτήρισε δε την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, το 2001, το μεγαλύτερο επίτευγμα στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας καθώς σφράγισε τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό και την τοποθέτησε στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Αντίστοιχα, τόσο από την θέση του υπουργού Οικονομικών την περίοδο 2012-2014, όσο και από την θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ αμέσως μετά, βρέθηκε στο επίκεντρο της διαχείρισης της μεγαλύτερης χρηματοοικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε το ευρώ, μιας κρίσης που ειδικά για την Ελλάδα έφτασε να απειλεί κάποια στιγμή και την ίδια τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα