Πολιτική

Στον πρωθυπουργό οι προμηθευτές Υγείας για τα «κόκκινα» δάνεια


Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων του κλάδου ζητούν οι 4 Σύνδεσμοι προμηθευτών Υγείας. Σε κοινή επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού & Τραυματολογικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑ.Σ.Π.Υ.ΤΕ.Ν.), ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα νομοθετικά μέτρα για την ανακούφιση των εταιριών - μελών τους, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσής με τις Τράπεζες για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια».

Οι Προμηθευτές ζητούν συμψηφισμό των ποσών με τα οποία επιβαρύνθηκαν, δανειζόμενες για να καταβάλουν τρέχουσες  υποχρεώσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. 

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή, ενώ το Δημόσιο διαχρονικά, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και εντεύθεν, πληρώνει με καθυστερήσεις ετών - και πάντοτε άτοκα ή, ακόμη, και με μειώσεις επί του οφειλομένου κεφαλαίου - οι εταιρείες τους  αναγκάζονται να προσφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό, προκειμένου να είναι δυνατή:

η χρηματοδότηση των εργασιών τους,

η μισθοδοσία του προσωπικού τους, 

η εκπλήρωση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Κράτος, αντίστοιχα και

η πληρωμή των κατασκευαστικών οίκων που τις προμηθεύουν με προϊόντα, 

Στην επιστολή τους, οι προμηθευτές προσθέτουν ότι το 2012 τα ομόλογα που είχαν λάβει έναντι απαιτήσεων τους από προμήθειες σε νοσοκομεία κλπ, υπέστησαν κούρεμα κατά 53,5%. Αυτό δημιούργησε ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα, ιδίως ως προς την αντιμετώπιση των δανείων τους.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες υποχρεώθηκαν και κατέβαλαν:

1. Φόρους Εισοδήματος,

2. ΦΠΑ,

3. Κρατήσεις επί των τιμολογίων τους (περίπου 9%), αλλά και

4. Έκτακτες Εισφορές,

επί του 100% των παραπάνω ποσών,  χωρίς ωστόσο τελικά να τα εισπράξουν, αφού κουρεύτηκαν.

Χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν οι προμηθευτές ότι ο κλάδος, παρά τις αντιξοότητες, απασχολεί συνολικά  6.000 άτομα και στηρίζει με συνέπεια το σύστημα Υγείας, επιτελώντας τον ρόλο του απέναντι στον πολίτη, παρόλο που έχει απολέσει μέχρι στιγμής το 50% των επιχειρήσεων, στη συντριπτική πλειοψηφία τους ελληνικές.