Τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, σκοπεύει να παρουσιάσει και να επεξηγήσει, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, στο πλαίσιο των εργασιών της Διυπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ, σήμερα και αύριο στο Παρίσι. Θέμα της Συνόδου είναι «Το μέλλον της αγοράς εργασίας».
Παράλληλα, ο υπουργός στοχεύει, μέσω διμερών συναντήσεων με Ευρωπαίους ομολόγους του, να πείσει και εξασφαλίσει την υποστήριξή τους για το νομοσχέδιο που ο ίδιος έχει ετοιμάσει:
«Είμαι εδώ για να συζητήσω σε διμερείς επαφές με συναδέλφους μου, το μεγάλο ζήτημα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού» εξήγησε ο υπουργός στους δημοσιογράφους και προσέθεσε: «Θεωρούμε ότι δεν είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά θέμα ταυτότητας της ίδιας της ΕΕ. Όπως και στο παρελθόν έχουμε επιδιώξει να μεταφέρουμε το θέμα των διαπραγματεύσεων από το διμερές επίπεδο στο διεθνές, ζητώντας τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έτσι και τώρα θέλουμε να διευρύνουμε τα στηρίγματά μας στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών», υπογράμμισε.
Ο κ. Κατρούγκαλος πρόκειται να συζητήσει κατ' ιδίαν με τις δύο υπουργούς της Γαλλίας, τη Μίριαμ Ελ Κομρί, αρμόδια για θέματα εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης και κοινωνικού διάλογου, και τη Μαρισόλ Τουρέν, αρμόδια για θέματα υγείας, κοινωνικών υποθέσεων και δικαιωμάτων των γυναικών.
Θα συναντήσει επίσης τη Γερμανίδα ομόλογό του Αντρέα Νάλες, τον Πορτογάλο Χοσέ Βιέιρα ντα Σίλβα, καθώς και τον διευθυντή απασχόλησης και κοινωνικών θεμάτων του ΟΟΣΑ, Στέφανο Σκαρπέτα.
«Τα τελευταία 20 χρόνια βλέπουμε μια αποσάθρωση των δομών του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, πράγμα που οδηγεί σε μεγάλη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και σε μια διολίσθηση της μεσαίας τάξης σε επίπεδα ζωής που είχαμε κατακτήσει και τώρα βλέπουμε ότι τα χάνουμε» εξήγησε ο υπουργός λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου.
«Η δική μας άποψη για το μέλλον της αγοράς εργασίας και για το πώς θα γίνει ευρύτερη, είναι ότι θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να δημιουργεί καλές θέσεις εργασίας και όχι θέσεις τύπου “πίτσα ντελίβερι”. Γι' αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να δούμε συνολικά όλα τα εργαλεία που είχε στο παρελθόν στη διάθεσή του το κοινωνικό κράτος», είπε ο υπουργός.
Στο ερώτημα εάν σκοπεύει με το νομοσχέδιο να κρατήσει σκληρή γραμμή απέναντι στους συνταξιούχους ή να διαπραγματευθεί σκληρά με τους θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε:
«Το σχέδιό μας είναι στη δημοσιότητα. Άρα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι μπορούν να γνωρίζουν ότι σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε το εισόδημά των συνταξιούχων, καθώς και την προοπτική ελπίδας των εργαζομένων, ότι κάποια στιγμή θα πάρουν σύνταξη. Θα πάρουν δε τη σύνταξη αυτή, στο πλαίσιο μιας συνολικής μεταρρύθμισης, που θα είναι δίκαιη και αναδιανεμητική, δηλαδή θα βοηθάει τους αδύναμους και τα μεσαία εισοδήματα».
«Έχουμε σκοπό λοιπόν, αυτές τις θέσεις μας που τις θεωρούμε δίκαιες και σε ταύτιση με το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, να τις διαπραγματευθούμε. Προφανώς η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή γιατί αρκετές από τις θέσεις αυτές, δεν τις συμμερίζονται όλοι οι δανειστές, αλλά ακριβώς γι’ αυτό το λόγο είμαστε εδώ. Για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση, με συμπληρωματικά ερείσματα στους συμμάχους μας στην Ευρώπη, γιατί, όπως ξέρετε, οι δανειστές μας στην Ευρώπη είναι και εταίροι μας», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.