Πολιτική

Στον ιστό της ΕΥΠ κι άλλοι πολιτικοί – Νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις


Νέα στοιχεία, πληροφορίες και αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» στο ήδη τεταμένο πολιτικό σκηνικό. 

Προκύπτει, βάσει σημερινών δημοσιευμάτων, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ήταν το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο που παρακολουθούσε η ΕΥΠ, με νόμιμη επισύνδεση. Κάτι που μετά την αρχική αποκάλυψη του σκανδάλου πολλοί… ψιθύριζαν, ενώ κάποιοι διατύπωναν με βεβαιότητα ότι οι αποκαλύψεις τόσο σε επίπεδο πολιτικών προσώπων όσο και σε άλλους (δημοσιογράφους, ακτιβιστές, κτλ) έχει πολύ μεγάλο «βάθος». 

Η «Καθημερινή» αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα, ότι υπάρχουν πληροφορίες για παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών τουλάχιστον επτά-οκτώ πολιτικών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Οι παρακολουθήσεις έγιναν μέσω «νόμιμης» επισύνδεσης, είχαν δηλαδή την εισαγγελική έγκριση, όπως έγινε και στην περίπτωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος παρακολουθείτο για τρεις μήνες. Στην περίπτωση αυτών των παρακολουθήσεων, για να ανοίξει τρόπον τινά ο.. φάκελός τους και να πιστοποιηθεί τι επακριβώς έγινε, θα πρέπει οι αρμόδιοι να προχωρήσουν σε αναδρομική έρευνα επί των διατάξεων άρσης απορρήτου της Υπηρεσίας.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ το λογισμικό υποκλοπών Predator πιθανότατα δεν αγοράστηκε αλλά νοικιάστηκε για συγκεκριμένο διάστημα, με την ΕΥΠ και έναν μικρό αριθμό προσώπων να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του λογισμικού έναντι αντιτίμου. Ευλόγως, βεβαίως, τίθεται το ερώτημα ποιος έκανε την επένδυση που αφορά το παράνομο λογαριασμό. Λειτούργησε και σ’ αυτή την περίπτωση αυτοβούλως η ΕΥΠ; Επίσης τα data που προέκυπταν τα αγόραζε η ΕΥΠ ή άλλη υπηρεσία ή και κάποιος ιδιώτης, που εμφανιζόταν να τις εκπροσωπεί;

Σε θέση άμυνας άμυνας η κυβέρνηση  - Φουλ επίθεση από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ

Σε κάθε περίπτωση το… αστυνομικό αλλά και  πολιτικό θρίλερ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Το σκάνδαλο αποτελεί θρυαλλίδα εξελίξεων, που ούτως ή άλλως έχει φέρει σε δύσκολη και αμυντική θέση το Μαξίμου και την κυβέρνηση, το οποίο από την πρώτη στιγμή επιχειρεί να θέσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκτός κάδρου ευθυνών. Με την αποκάλυψη και παραδοχή της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, άνοιξε σφοδρό μέτωπο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση της ΝΔ, που ελαχιστοποίησε έως και μηδένισε τις οποίες πιθανότητες υπήρχαν για μετεκλογική σύγκλιση των δύο πολιτικών φορέων. Παράλληλα έδωσε πρόσφορο έδαφος στον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσει τα ντεσιμπέλ της κριτικής προς την κυβέρνηση και δη προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει ως βασικό υπεύθυνο του σκανδάλου.

Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προτείνει σύσταση Εξεταστικής για τις παρακολουθήσεις, που δεν θα αφορά μόνο το πρόσφατο επίμαχο διάστημα, αλλά θα περιλαμβάνει και τη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως να πάει και πιο πίσω. Αυτή η πρόταση διέπεται από τη λογική του συμψηφισμού, που έχει ως βασικό στόχο να καταδείξει ότι οι παρακολουθήσεις ακόμη και πολιτικών προσώπων, μέσω νόμιμης επισύνδεσης δεν είναι τωρινό φαινόμενο και δεν αποτελούν σκάνδαλο...


 

Διαβαστε επισης