Πολιτική

Στον αστερισμό της μεταβλητότητας το Χρηματιστήριο


Βαρίδι για την αγορά οι τραπεζικές μετοχές

 Υψηλή μεταβλητότητα στο χρηματιστήριο με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται εκ νέου στο κέντρο των ρευστοποιήσεων και τις μη τραπεζικές μετοχές να προσπαθούν να διαφοροποιηθούν. Η επενδυτική ψυχολογία βρίσκεται στα Τάρταρα και ουσιαστικά δεν υπάρχουν πια επίπεδα στήριξης, πέραν της ψυχολογικής επίδραση που ασκούν οι στρογγυλοί αριθμοί, όπως είναι οι 450 μονάδες. Σε νέα ιστορικά χαμηλά ο FT25, και ο τραπεζικός δείκτης.

Ανησυχητική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι η μεγάλη πτώση συντελείται με αξιόλογο τζίρο και παρά τις προσπάθειες εγχώριων χαρτοφυλακίων να στηρίξουν επιλεκτικά ορισμένες μετοχές. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως στις «εισαγόμενες» επιθετικές πωλήσεις, προστίθενται επί καθημερινής βάσεως, πλέον, τα «stop loss», αλλά και τα «margin calls»…

Tα οποία ανεβάζουν στροφές στην αυτοτροφοδοτούμενη πτώση και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την συνέχεια, αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση των διεθνών χρηματιστηρίων. Εξαιρετικά βαριά, δείχνει η τεχνική εικόνα για τους διεθνείς δείκτες – σηματωρούς. Ο DAX έχασε την στήριξη των 9.250 μονάδων και αν δεν αντέξει η επόμενη στις 8.800 μονάδες, δεν αποκλείεται κίνηση προς τις 8.200 μονάδες…

Eνώ στην περίπτωση του Αμερικάνικου S&P 500, συνεχή κλεισίματα χαμηλότερα των 1.850 μονάδων, αφήνουν τον εν λόγω δείκτη «εκτεθειμένο» μέχρι την επόμενη σημαντική στήριξη των 1.700 μονάδων.
Μετά από ένα διάλειμμα αρκετών μηνών η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα ως προς τις άμεσες οικονομικές εξελίξεις έχουν εγκατασταθεί και πάλι στο προσκήνιο, καθώς καθημερινά η εικόνα φορτίζεται από καθυστερήσεις και παλινωδίες σε σχέση με τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης. Κύριος αποδέκτης αυτών των καθυστερήσεων είναι ο τραπεζικός κλάδος.

Όχι τυχαία. Οι τράπεζες αποτελούν το βασικό εκφραστή της μακροοικονομικής ανάκαμψης καθώς ο βαθμός ευαισθησίας στην εξυπηρέτηση των δανείων, η επιστροφή των καταθέσεων στα γκισέ, η δυνατότητα προσέγγισης επενδυτών για την ολοκλήρωση των κεφαλαιακών δράσεων ενίσχυσης σε ικανοποιητικά τιμήματα αλλά και η μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου στις αποτιμήσεις τους εξαρτώνται από την ταχύτητα με την οποία κλείνουν τα ανοικτά θέματα.
Ο παράγοντας φόβος είναι η αιτία που οδηγεί τις τιμές των τραπεζών στην Αγορά και ακολούθως φτιάχνει κλίμα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και για τις υπόλοιπες μετοχές.

Μπορεί η έννοια της «ευκαιρίας» να έχει χάσει την ισχύ της από την συνεχή, γρήγορη και έντονη υποτιμητική κίνηση ωστόσο από αυτό το ξεπούλημα είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς ποιο είναι το ακραίο πολιτικό ή οικονομικό σενάριο που προεξοφλείται. Ακόμα και το ενδεχόμενο μιας –ακόμη- πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μπορεί να υποτεθεί ότι έχει πλέον αποτιμηθεί σε αυτές τις τιμές.

Στατιστικά συνεδρίασης

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο +0,12% στις 464,81 μονάδες. Απώλειες -1,28% ο FTSE 25 στις 119,88 μονάδες.  Πτώση -5,56% ο τραπεζικός δείκτης στις 22,57 μονάδες. Στα 9,9 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.
Πτώση -8,04% η Alpha Bank στα 1,03 ευρώ, -3,03% η Πειραιώς στα 0,096 ευρώ, -4,86% η Εθνική στα 0,139 ευρώ, αμετάβλητη στα 0,388 ευρώ η Eurobank.
Ανοδικά κινούνται Δεη +4,64%, Ελλάκτωρ +3,88%, ΕΛΠΕ +0,31%, Τιτάνας +2,39%, ΟΤΕ +0,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις