Στη δημοσιότητα δίνονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα ονόματα περισσότερων από 23.000 μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, με τη διαπόμπευση να αποτελεί μια ελάχιστη και επιεική τιμωρία, για όσους «φέσωσαν» το Κράτος, με χρέη εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για 30.594 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ, τα οποία χρονίζουν τουλάχιστον για ένα έτος και πάνε πολλές δεκαετίες πίσω.
Το συνολικό ποσό που οφείλουν αγγίζει τα 92 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια 91,88 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των χρεών προς το δημόσιο είναι 104 δισ. ευρώ. Δηλαδή χρωστάνε το 88% του συνόλου των χρεών! Μάλιστα, μόλις 79 ΑΦΜ χρωστάνε στο δημόσιο το ποσό των 34,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 34% των συνολικών χρεών.
Στον κατάλογο αναγράφονται το όνομα του φυσικού προσώπου ή η επωνυμία της εταιρείας, ο ΑΦΜ, το ποσό της αρχικής οφειλής , οι προσαυξήσεις και το συνολικό χρέος. Παράλληλα στη διπλανή στήλη θα αναγράφονται και οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Εκτός λίστας είναι οι οφειλέτες που έσπευσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων (φυσικά πρόσωπα) ή μέχρι 36 για επιχειρήσεις.
Οι οφειλέτες είναι κατηγοριοποιημένοι με βάση το ύψος της οφειλής και έτσι στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα με τα υψηλότερα χρέη.
Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι οφειλέτες από τα «ρετιρέ» είναι εταιρείες οι οποίες έχουν πτωχεύσει στις προηγούμενες δεκαετίες και δεν υφίστανται σήμερα, ενώ έχουν απομείνει τα χρέη τους. Μόνο η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή εμφανίζεται να χρωστάει περίπου δισ ευρώ, ενώ υπάρχουν στον κατάλογο η Πειραϊκή Πατραϊκή, η παλιά Ολυμπιακή Αεροπορία, η ΕΑΒ, ο παλαιός Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.
Επίσης υπάρχουν στη λίστα πάνω από 25 ποδοσφαιρικές ομάδες μεταξύ των οποίων είναι και η ΑΕΚ, η οποία έχει το υψηλότερο χρέος, περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία αποτελεί ποινικό αδίκημα η μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους συνολικού ποσού άνω των 100.000 ευρώ και οι συγκεκριμένοι οφειλέτες διώκονται ποινικά.
Παράλληλα οι μεγαλοοφειλέτες ελέγχονται και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Η δημοσιοποίηση της λίστας θα γίνει αύριο 28 Ιουνίου, στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τα οφειλέτες είτε με βάση τον ΑΦΜ είτε με βάση το όνομα του οφειλέτη ή την επωνυμία της επιχείρησης.
Η ΑΑΔΕ δεν μένει μόνο στη δημοσιοποίηση των στοιχείων των οφειλετών, ως μέσο πίεσης, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προχωρούν στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων.
Συγκεκριμένα ερευνούν εξονυχιστικά τράπεζες εσωτερικού και εξωτερικού για καταθέσεις, θυρίδες, χρηματιστηριακές και επενδυτικές εταιρείες για μετοχές και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, το Κτηματολόγιο, τα υποθηκοφυλακεία, προκειμένου να εντοπίσουν οποιοδήποτε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των συγκεκριμένων οφειλετών.
Επίσης ελέγχουν και το ΓΕΜΗ , ώστε να αποκλειστεί ο οφειλέτης του Δημοσίου από την άσκηση νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας χωρίς να έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει τα χρέη του.